
Fem regler om MIK
Under Bokmässan höll Statens medieråd och Martin Törnros från Interaktiva rum en workshop med praktiker, från bland annat...
Publicerad • Uppdaterad
En ny rapport från FOI om hat och rasism i radikalnationalistiska miljöer sätter fokus på behovet av nya kunskaper inom det breda fältet medie- och informationskunnighet (MIK).
— När kommunikationen på internet fylls av symboler och tecken som kan ha dubbel betydelse är det viktigt att vi alla lär oss, men inte minst vuxna - för att kunna guida barnen och vara goda förebilder, säger Statens medieråds direktör Anette Novak.
Omslag till FOI:s rapport Digitalt slagfält - en studie av radikalnationalistiska digitala miljöer. ”Bowl cut” – detalj från bild hämtad från Unicorn Riot (unicornriot.ninja).
I sin nya rapport Digitalt slagfält Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.närstuderat fem internationella nätforum där olika former av hat och rasism förekommer frekvent. Det rör sig bland annat om sajter som förespråkar yttrandefrihet, har en tydlig antisemitisk inriktning eller hat mot mörkhyade personer.
— Flera av de senaste årets terrordåd har begåtts av individer med koppling till radikalnationalistiska miljöer. Där inspirerar de varandra och människor som utför våldsdåd får ofta hjältestatus. Även så kallade yttrandefrihetsvänliga forum med minimala restriktioner har en tendens att locka individer som uttrycker radikalnationalistiska åsikter, säger forskaren och projektledaren Lisa Kaati i en nyhetsartikel Länk till annan webbplats. på FOI:s webbplats.
På de sajter som undersökts i arbetet med rapporten finns även en kultur av dubbeltydighet, insinuationer och ironi, vilket skapar en osäkerhet i tolkning och bemötande av budskap. Tecken och ord kan ha andra betydelser än de vedertagna. Ett exempel som lyfts är citationstecken, som används ironiskt för att ifrågasätta legitimiteten i begrepp som Förintelsen och mångfald.
— Att ett skiljetecken kan utgöra näthat är ett exempel på nya kunskaper inom det breda fältet medie- och informationskunnighet som alla behöver för att kunna navigera i vardagen, säger Statens medieråds direktör Anette Novak.
Källa: Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Under Bokmässan höll Statens medieråd och Martin Törnros från Interaktiva rum en workshop med praktiker, från bland annat...
Hur stärker vi medborgarna genom medie- och informationskunnighet och satsningar på kvalitetsjournalistik?
Förståelse för MIK, goda exempel på kunskapshöjande insatser och en överblick över läget för MIK i Sverige är tre områden...