Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Behovet av medveten medieanvändning synliggörs av ny rapport

En ny rapport från FOI om hat och rasism i radikalnationalistiska miljöer sätter fokus på behovet av nya kunskaper inom det breda fältet medie- och informationskunnighet (MIK).

— När kommunikationen på internet fylls av symboler och tecken som kan ha dubbel betydelse är det viktigt att vi alla lär oss, men inte minst vuxna - för att kunna guida barnen och vara goda förebilder, säger Statens medieråds direktör Anette Novak.

”Bowl cut” – detalj från bild hämtad från Unicorn Riot (unicornriot.ninja). 

Omslag till FOI:s rapport Digitalt slagfält - en studie av radikalnationalistiska digitala miljöer. ”Bowl cut” – detalj från bild hämtad från Unicorn Riot (unicornriot.ninja).

I sin nya rapport Digitalt slagfält Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.närstuderat fem internationella nätforum där olika former av hat och rasism förekommer frekvent. Det rör sig bland annat om sajter som förespråkar yttrandefrihet, har en tydlig antisemitisk inriktning eller hat mot mörkhyade personer.

— Flera av de senaste årets terrordåd har begåtts av individer med koppling till radikalnationalistiska miljöer. Där inspirerar de varandra och människor som utför våldsdåd får ofta hjältestatus. Även så kallade yttrandefrihetsvänliga forum med minimala restriktioner har en tendens att locka individer som uttrycker radikalnationalistiska åsikter, säger forskaren och projektledaren Lisa Kaati i en nyhetsartikel Länk till annan webbplats. på FOI:s webbplats.

Viktigt att vuxna har kunskap

På de sajter som undersökts i arbetet med rapporten finns även en kultur av dubbeltydighet, insinuationer och ironi, vilket skapar en osäkerhet i tolkning och bemötande av budskap. Tecken och ord kan ha andra betydelser än de vedertagna. Ett exempel som lyfts är citationstecken, som används ironiskt för att ifrågasätta legitimiteten i begrepp som Förintelsen och mångfald.

— Att ett skiljetecken kan utgöra näthat är ett exempel på nya kunskaper inom det breda fältet medie- och informationskunnighet som alla behöver för att kunna navigera i vardagen, säger Statens medieråds direktör Anette Novak.

  • I arbetet med rapporten Digitalt slagfält har forskarna studerat fem engelskspråkiga så kallade digitala miljöer som representerar olika delar av radikalnationalismen. De digitala miljöerna utgörs av både nyhetssidor och renodlade internetforum: Stormfront, Vanguard News Network Forum (VNN Forum), Daily Stormer, Gab och Niggermania.
  • Forskarna har använt en form av maskininlärning för att analysera språkliga data och besökare.
  • Rapporten är en delredovisning i FOI:s regeringsuppdrag att kartlägga och analysera våldsbejakande extremistisk propaganda som sprids via internet och sociala medier. Uppdraget består av att göra kvantitativa kartläggningar och analyser av den våldsbejakande extremistiska propaganda som sprids via internet och sociala medier i Sverige. Kartläggningen ska omfatta de våldsbejakande extremistiska miljöer som finns i Sverige: högerextremism, vänsterextremism och islamistisk extremism, och deras internationella kopplingar.

Källa: Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!