Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Bred MIK-antologi lanserad

Förståelse för MIK, goda exempel på kunskapshöjande insatser och en överblick över läget för MIK i Sverige är tre områden som tas upp i en nyutgiven forskningsöversikt.

Ulla Carlsson, professor vid GU

Ulla Carlsson: Unescoprofessor i yttrandefrihet, medieutveckling och global politik vid Göteborgs universitet. Foto: GU.

I ett policyavsnitt skriver ett antal myndigheter – däribland Statens medieråd – fram sina tolkningar av hur deras respektive uppdrag relaterar till medie- och informationskunnighet. I ett annat redogör ett antal forskare för forskningsläget. I en avslutande del lyfts ett antal praktiker-exempel.

Under Unescos Global MIL Week Feature Conference i Göteborg den 24 september presenterades publikationen Understanding Media and Information Literacy (MIL) in the Digital Age. A Question of Democracy. Redaktör för boken är Ulla Carlsson, Unescoprofessor i yttrandefrihet, medieutveckling och global politik vid Göteborgs universitet. Publikationen är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen och Svenska Unescorådet.

Avgörande med samverkan

– Publikationen har redan visat sig viktig då den synliggör det svenska samordningsinitiativet och läget för MIK i Sverige för internationella aktörer. Internationell samverkan på området är avgörande för att vi ska lyckas, säger Anette Novak, direktör för Statens medieråd.

Boken diskuterar i ett antal artiklar medie- och informationskunnighet (MIK) utifrån olika perspektiv – politik och policy, forskning, och praktik – med särskilt fokus på Sverige. Statens medieråd medverkar med två texter; en om resultaten av den svenska MIK-kartläggningen (Wagner), och en om Statens medieråds samordningsuppdrag (Novak).

> Läs eller ladda ner Understanding Media and Information Literacy (MIL) in the Digital Age Länk till annan webbplats. hos Göteborgs universitet

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!