Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Dom efter hatiska kommentarer i sociala medier

Administratören för en grupp på Facebook har dömts för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Hur påverkar domen barn och unga som skapar grupper i sociala medier?

Hand med mobil med Facebook inlogg

Grundaren för "Stå upp för Sverige" har dömts till villkorlig dom och dagsböter. Foto: Shutterstock.

Administratören och grundaren av Facebookgruppen "Stå upp för Sverige" tog inte bort rasistiska kommentarer som skrevs i gruppen. Nu har personen dömts till villkorlig dom och dagsböter i Eskilstuna tingsrätt för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (BBS-lagen).

På Facebook måste man vara minst 13 år för att få skapa ett konto. Hur påverkar en fällande dom barn och unga som skapar grupper i sociala medier?

- Åldersgränsen handlar om annat än just frågan om brott. Om barn administrerar Facebookgrupper med brottsligt innehåll tittar man på straffrätten, och man är inte straffmyndig förrän vid 15 års ålder. Alla som skapar Facebookgrupper har ett ansvar, där den som är straffmyndig bär ett juridiskt ansvar. Barn kan dock bli skyldiga att betala skadestånd även om man inte är straffmyndig. Samma sak gäller när barn skriver brottsliga kommentarer, säger juristen Ängla Eklund.

Fakta lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (BBS-lagen)

Om en användare sänder in ett meddelande till en elektronisk anslagstavla ska den som tillhandahåller tjänsten ta bort meddelandet från tjänsten eller på annat sätt förhindra vidare spridning av meddelandet, om meddelandets innehåll uppenbart är sådant som avses i bestämmelserna om

  • Olaga hot
  • Olaga integritetsintrång
  • Uppvigling
  • Hets mot folkgrupp
  • Barnpornografibrott
  • Olaga våldsskildring
  • Offentlig uppmaning i lagen om straff för offentlig rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet

Källa: 5 §, Lag (1998:112) om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!