Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Du, demokratin och digitaliseringen

Är du på plats i Almedalen och intresserad av medie- och informationskunnighet? Kom på vårt storseminarium Du, demokratin och digitaliseringen torsdagen den 4 juli kl. 13-14.30 i Krukmakarens hus. Statens medieråd medverkar även i en rad andra seminarier. Här hittar du hela listan. Hoppas att vi ses!

Bild från centrala Visby

"Du, demokratin och digitaliseringen" är rubriken på det seminarium Statens medieråd anordnar torsdagen den 4 juli. Foto: Region Gotland

Hela listan: Träffa Statens medieråd i Almedalen

 • Desinformation, mediemisstro och näthat – Sverige behöver en nationell MIK-strategi
  Utbildningsbakgrund blir allt mer avgörande för hur man konsumerar och värderar nyheter när näthat, desinformationsspridning och misstro mot medier blir vanligare. Hur ska stat, region och myndigheter samverka för att vända utvecklingen och göra svenska medborgare till medieborgare?
  Tid: 1 juli, kl. 09:15 - 10:00
  Plats: Strandvägen, H551
  Medverkar från Statens medieråd: Anette Novak, direktör
  Arrangör: Västra Götalandsregionen
  > Mer information i Almedalskalendariet: Desinformation, mediemisstro och näthat – Sverige behöver en nationell MIK-strategi Länk till annan webbplats.

 • Rörlig bildning – ett sätt att minska demokratiklyftan?
  Film och rörlig bild är allas uttrycksmedel – men vad är det vi säger egentligen? Läs- och skrivkunnighet var för 100 år sedan avgörande för en framväxande demokrati. Folkskolan lärde oss att läsa och skriva, men vem lär oss det rörliga bildspråket idag?
  Tid: 2 juli, kl 14.30–16.00
  Plats: Biostaden Borgen, Hästgatan 24, Visby
  Medverkande från Statens medieråd: Anette Novak, direktör
  Arrangör: Svenska Filminstitutet
  > Mer information på filminstitutet.se: Rörlig bildning – ett sätt att minska demokratiklyftan? Länk till annan webbplats.

 • Kompetenser och kunnigheter i ett digitaliserat samhälle
  Digitalt kunnande är nödvändigt för att delta i samhället och i de demokratiska processerna. Kompetensen behöver uppdateras i takt med den tekniska utvecklingen. Hur motverkar vi utanförskap? Hur skapar vi förutsättningar för ett livslångt lärande?
  Tid: 3 juli, kl. 10:00 - 11:30
  Plats: Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5
  Medverkar från Statens medieråd: Anette Novak, direktör.
  Arrangör: Digitalt först med användaren i fokus, Länsbibliotek Gotland
  > Mer information i Almedalskalendariet: Kompetenser och kunnigheter i ett digitaliserat samhälle Länk till annan webbplats.

 • Du, demokratin och digitaliseringen
  Just nu pågår en kraftsamling för ökad medie- och informationskunnighet, MIK. Det offentliga samtalet kännetecknas i dag av utmaningar som polarisering, desinformation och näthat. Vad är MIK och hur kan vi arbeta för att möta dessa utmaningar?
  Tid: 4 juli, kl. 13.00-14.30
  Plats: Oscarssalen, Krukmakarens hus, Mellangatan 21
  Medverkar från Statens medieråd: Anette Novak, direktör
  Arrangör: Statens medieråd, Kommittén "Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet"
  > Mer information i Almdedalskalendariet: Du, demokratin och digitaliseringen. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Hör gärna av dig om du är på plats i Visby och vill boka ett möte med oss.
> Kontakta oss Länk till annan webbplats.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!