
Snabbguider lär vuxna om ungas digitala medier
Hur talar man om digitala mötesplatser med barn och unga? Nu släpps uppdaterade versioner av Statens medieråds efterfrågade...
Publicerad • Uppdaterad
Vill du bli bättre på att navigera i en allt mer digitaliserad värld? Vill du höja din kunskap om medier och medieanvändning, och hålla dig uppdaterad om vad som rör sig på nätet? Denna podd-serie guidar dig i ämnen som berör dig i din medievardag.
Podden är främst tänkt för dig som är vuxen och intresserad av mediefrågor – som förälder, som pedagog, eller bara som nyfiken medborgare.
Poddens syfte är att tillsammans med lyssnarna bygga kunskap i ämnet medie- och informationskunnighet – MIK – för att öka förståelsen för och kunskaper om mediernas roll och påverkan i ett demokratiskt samhälle.
Vill du få igång ett samtal hemma eller i klassrummet om hur algoritmer fungerar, eller hur sökkritisk du egentligen bör vara? Eller lära dig känna igen dold reklam? Vill du kunna genomskåda vinklade budskap, falska påståenden och konspirationsteorier - och i stället nyttja internets fantastiska möjligheter konstruktivt? Då är den nya Medieborgarpodden något för dig.
Podcasten produceras och programleds av Statens medieråd.
I de första avsnitten hör vi myndighetens direktör Anette Novak och processledaren Ann Wiklund berätta om medie- och informationskunnighet: Vad det är och hur bristen på dessa kunskaper och färdigheter utmanar demokratin.
— Att skaffa information handlar inte längre om att gå till en myndighet och begära ut ett papper, det är mycket mer komplext – och handlar om att allt från att förstå databaser till filtreringsalgoritmer. Lär vi oss inte det här riskerar våra friheter och rättigheter att urholkas, säger Anette Novak.
Några av de ämnen som tas upp i podden är källkritik, vilseledande nyheter och information, relationer på nätet, dolda kommersiella budskap, demokrati och upphovsrätt.
— Denna podds målsättning är att du som medborgare ska få chans att öka din kunskap och förståelse för den logik som råder samt få stöd att navigera i din medievardag, säger Helena Dal, ansvarig för podden.
Ställ din fråga inom området medie- och informationskunnighet eller om digitala medier och kommunikation på nätet. Skicka ditt mail till: medieborgarpodden@statensmedierad.se
Längd: 15 – 45 minuter/ avsnitt. Första säsongen består av 11 avsnitt.
Produceras av: Statens medieråd.
Medieborgarpodden finns även här:
> Spotify Länk till annan webbplats.
> Libsyn Länk till annan webbplats.
> Itunes Länk till annan webbplats.
> 1. Hur många vet egentligen vad MIK betyder?
> 2. MIK och Demokratin
> 3. Om att lära för livet
> 4. Experternas tid är förbi
> 5. Får jag sprida memes hur som helst?
> 6. Konspirationsteorier med Jack och Henrik
> 7. Konsten att tala om för någon att de delat fejk news
> 8. Vad är digitala fotspår?
> 9. Går det att känna igen ett propagandatroll?
>10. Satir eller rasism, det är frågan!
> 11. Är unga bättre på källkritik?
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Hur talar man om digitala mötesplatser med barn och unga? Nu släpps uppdaterade versioner av Statens medieråds efterfrågade...
Genom Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) nätverk har vi mött kulturcheferna och samtalat om vårt uppdrag i relation till...
Decennieskiften erbjuder alltid en möjlighet till retrospektiv, en chans till reflektion över vad som präglat de senaste...