Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Medieborgarpodden – guidar till medveten medieanvändning

Vill du bli bättre på att navigera i en allt mer digitaliserad värld? Vill du höja din kunskap om medier och medieanvändning, och hålla dig uppdaterad om vad som rör sig på nätet? Denna podd-serie guidar dig i ämnen som berör dig i din medievardag.

Podden är främst tänkt för dig som är vuxen och intresserad av mediefrågor – som förälder, som pedagog, eller bara som nyfiken medborgare.

Medieborgarpoddens logotyp

Poddens syfte är att tillsammans med lyssnarna bygga kunskap i ämnet medie- och informationskunnighet – MIK – för att öka förståelsen för och kunskaper om mediernas roll och påverkan i ett demokratiskt samhälle.

Vill du få igång ett samtal hemma eller i klassrummet om hur algoritmer fungerar, eller hur sökkritisk du egentligen bör vara? Eller lära dig känna igen dold reklam? Vill du kunna genomskåda vinklade budskap, falska påståenden och konspirationsteorier - och i stället nyttja internets fantastiska möjligheter konstruktivt? Då är den nya Medieborgarpodden något för dig.

Podcasten produceras och programleds av Statens medieråd.

Demokratifråga

I de första avsnitten hör vi myndighetens direktör Anette Novak och processledaren Ann Wiklund berätta om medie- och informationskunnighet: Vad det är och hur bristen på dessa kunskaper och färdigheter utmanar demokratin.

— Att skaffa information handlar inte längre om att gå till en myndighet och begära ut ett papper, det är mycket mer komplext – och handlar om att allt från att förstå databaser till filtreringsalgoritmer. Lär vi oss inte det här riskerar våra friheter och rättigheter att urholkas, säger Anette Novak.

Några av de ämnen som tas upp i podden är källkritik, vilseledande nyheter och information, relationer på nätet, dolda kommersiella budskap, demokrati och upphovsrätt.

— Denna podds målsättning är att du som medborgare ska få chans att öka din kunskap och förståelse för den logik som råder samt få stöd att navigera i din medievardag, säger Helena Dal, ansvarig för podden.

Vill du bidra till Medieborgarpodden?

Ställ din fråga inom området medie- och informationskunnighet eller om digitala medier och kommunikation på nätet. Skicka ditt mail till: medieborgarpodden@statensmedierad.se

Om Medieborgapodden

Längd: 15 – 45 minuter/ avsnitt. Första säsongen består av 11 avsnitt.
Produceras av: Statens medieråd.

> Lyssna på Medieborgarpodden

Medieborgarpodden finns även här:
> Spotify Länk till annan webbplats.

> Libsyn Länk till annan webbplats.
> Itunes Länk till annan webbplats.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!