
Så kan elever få stöd mot näthat
Hur kan man tala med sina elever om hot och hat på nätet? Statens medieråd har tagit fram ett nytt koncept för pedagoger...
Publicerad • Uppdaterad
Nyhetsanvändningen och förtroendet för etablerade medier skiljer sig åt bland barn med olika bakgrund. Det visar en ny studie från Statens medieråd.
— Det sociala arvet, i form av föräldrarnas utbildning, inkomst och härkomst, påverkar både i vilken grad barn tar del av nyheter och vilket förtroende de har för olika nyhetsmedier, säger Yvonne Andersson, analytiker vid Statens medieråd.
Statens medieråds nya rapport Nyhetens behag beskriver på vilka sätt barn och ungdomar uppfattar, definierar och tar del av nyheter. Foto: Shutterstock.
I dag är sociala medier viktiga kanaler för unga medborgare. Men vad är egentligen en nyhet – enligt ungdomarna? Vilka nyhetsleverantörer, plattformar och kanaler litar de på? Och vilka följder kan resultaten ha ur ett medie- och informationskunnighetsperspektiv? Frågorna får svar i Statens medieråds nya studie Nyhetens behag, som beskriver på vilka sätt barn och ungdomar i Sverige 2018 uppfattar, definierar och tar del av nyheter.
— Många undersökningar visar att unga använder sociala medier som nyhetskanaler. I den här studien ser vi att ungas förtroende för sociala medier som kanaler för nyheter är mycket lågt. Istället är det etablerade, välkända nyhetsmedier, i synnerhet SVT och TV4, som får störst förtroende, säger Yvonne Andersson, analytiker vid Statens medieråd.
I studien framkommer skillnader i nyhetsanvändning samt förtroende för olika nyhetsmedier mot bakgrund av inrikes- och utrikesfödda föräldrar, barnens kön och föräldrarnas utbildningsnivå och inkomst. Nyhetsanvändningen är högre bland barn med föräldrar som är högutbildade, höginkomsttagare och/eller födda i Sverige. Det är färre som har stort förtroende för de etablerade nyhetsorganisationerna bland barn med föräldrar som är lågutbildade, låginkomsttagare eller födda utrikes – och ingenting tyder på att skillnaderna minskar när barnen blir äldre.
I sociala medier är de ungas nyhetsanvändning inbäddad i privata och sociala relationer och sammanhang.
— Att dela en nyhet i sociala medier är inte bara att dela information om en händelse, utan ett sätt att uttrycka något om sig själv. Det man delar och publicerar kan påverka intrycket andra får av en själv och därmed ens position i den sociala sfären, på gott och ont. Vill man förstå hur och varför ungdomar delar och kommenterar nyheter – eller inte gör det – måste man även beakta denna sociala aspekt av nyhetsanvändningen, säger Yvonne Andersson.
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Hur kan man tala med sina elever om hot och hat på nätet? Statens medieråd har tagit fram ett nytt koncept för pedagoger...
Hälften av befolkningen över 60 år är osäker på vad som är en falsk nyhet, visar en ny undersökning från norska mediemyndigheten...
En ny studie från Statens medieråd visar att andelen unga som anmält hot och hat på sociala medier har ökat sedan 2016. ...