
Dom om Spider-Man välkomnas av Statens medieråd
Kammarrättens dom i fallet Spider-Man ger Statens medieråd rätt i frågan om vad som kan vägas in vid bedömningen av en f...
Publicerad • Uppdaterad
Vill du jobba för att göra nätet till en säkrare och bättre plats? Här kommer tips till dig som vill uppmärksamma årets Safer Internet Day den 5 februari.
Syftet med Safer Internet Day är att främja ett säkrare internet, med särskilt fokus på barn och unga. Foto: Shutterstock.
Målgrupp: Vårdnadshavare.
Snabbguider för vuxna som vill lära sig mer om de ungas digitala vardag. Här beskrivs ett antal olika digitala medier och hur ungdomar använder de olika plattformarna för att kommunicera. Se vilka skyldigheter och rättigheter användarna har juridiskt, vilka personuppgifter som sparas och hur man gör om man vill lämna ett socialt nätverk.
> Här kan du läsa mer om Sociala medier på föräldriska
Målgrupp: Vuxna samt barn och unga.
Broschyr som riktar sig till barn och unga som utsätts för näthat eller ser någon annan utsättas. Här förklaras näthat, konsekvenserna av näthat samt vilken hjälp som finns att få. Broschyren ger även exempel på vad som är olagligt i den digitala vardagen.
> Här kan du läsa mer om och ladda ned Inte okej
Målgrupp: Pedagoger och elever på högstadiet och gymnasiet.
Pedagogiskt material som fokuserar på bilder och genus. Syftet är att ge grundläggande kunskaper om hur normer kring kön skapas i bild och att träna elever att kritiskt granska bildtraditioner.
> Här kan du läsa mer om och ladda ned Könsnormer i bildspråket
EU-initiativet Safer Internet Day startade 2004 och har sedan dess lyfts av organisationer och företag i olika länder med syfte att främja ett säkrare internet, med särskilt fokus på barn och unga.
I år infaller Safer Internet Day den 5 februari. Statens medieråd uppmärksammar dagen genom att tipsa vårdnadshavare, pedagoger och andra nära-barn professionella om metodmaterial som tagits fram inom kampanjen No Hate Speech Movement. Här finns pedagogiska verktyg och kunskapsunderlag som rör mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, jämställdhet och kritiskt tänkande vid användning av medier.
På uppdrag av regeringen genomför Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement, med syfte att bland annat höja kunskapen om rasism och liknande former av fientlighet på internet bland barn och unga.
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Kammarrättens dom i fallet Spider-Man ger Statens medieråd rätt i frågan om vad som kan vägas in vid bedömningen av en f...
Unga med intellektuell funktionsnedsättning är mer utsatta för baksidorna av onlinelivet och har svårare att utnyttja det...
Det är inte bara i Sverige det kraftsamlas kring medie- och informationskunnighet, MIK. Den 18 mars 2019 sjösätts European...