Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Desinformation och infodemi i coronatider

Hur kan enskilda undvika att bli utsatta för corona-bedrägerier på nätet? Var finns tillförlitlig information? Och hur kollar man upp en källa i en pågående pandemi med ryktesspridning? Här finns resurserna för att hitta pålitliga uppgifter.

Elever i ett bibliotek framför en datorskärm

Foto: Shutterstock.

För att öka kunskaperna om desinformation under den pågående pandemin och hur du själv agerar källkritiskt i infodemin har aktörsmedlemmarna i nätverket MIK Sverige bidragit med sina resurser till denna sammanställning.

Här kan du vässa dina kunskaper om desinformation, finna pålitlig kunskap, samt få tips och fortbildning inom faktagranskning.

Resurser för källkritik och faktagranskning

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samlar information om hanteringen av covid-19, information till berörda myndigheter och organisationer och tips på vad enskilda kan göra på sin sajt: www.msb.se. Länk till annan webbplats.

På Krisinformation.se finns bekräftad information om virusutbrottet och länkar till andra tillförlitliga källor Länk till annan webbplats..

Digiteket erbjuder kursen Coronainfodemin – Ett lackmustest på din motståndskraft mot falsk information Länk till annan webbplats. som ska ge användarna en ökad förståelse för olika typer av desinformation, samt metoder för att hantera och orientera sig i den enorma informationsmängden.

Internetstiftelsen har skrivit om hur privatpersoner kan tänka för att undgå att gå på bedrägerier kopplade till coronaviruset Länk till annan webbplats..

Från Sveriges Utbildningsradio, UR, kommer den nya serien “Källkoll Corona” Länk till annan webbplats., som vänder sig till årskurs 7–9. En serie med journalisterna Jack Werner och Åsa Larsson som tre gånger i veckan tar upp vikten av källkritik nu när vi översköljs av information och desinformation.

UR har också samlat program som ger kunskap om medie- och informationskunnighet, MIK, på en egen temasida Länk till annan webbplats..

Statens medieråds podcast Medieborgarpodden tar upp frågor om källkritik och desinformation och hur man kan lära sig genomskåda rykten. Den finns att lyssna på här.

Konsumentverkets generaldirektör Cecilia Tisell informerar om företag som försöker profitera på människors oro för pandemin. Länk till annan webbplats.

ABF har precis släppt ett material om MIK och källkritik. Länk till annan webbplats. Studiematerialet består av tre filmer som utgör studiematerial för cirkeldeltagare och en handledning till cirkelledaren Länk till annan webbplats. med diskussionsfrågor och förslag på upplägg. Länken till filmerna finns inne i studiehandledningen.

Tillgängliga nyheter

På 8sidor.se, som ges ut av Myndigheten för tillgängliga medier finns lättlästa frågor och svar om coronaviruset Länk till annan webbplats..

Konsumenters rättigheter

Korrekt och relevant information för konsumenter i corona-situationen finns på upplysningstjänsten Hallå Konsument Länk till annan webbplats. hos Konsumentverket.

Fler söktips

Fakta: MIK Sverige

Om MIK Sverige: Syftet med nätverket är att genom samverkan mellan aktörer utveckla kunskap och effektivisera arbetet inom MIK-området – och därigenom stärka medie- och informationskunnigheten hos alla i Sverige. Nätverket består av aktörer som är verksamma inom den offentliga sektorn och den idéburna sektorn. För mer information om nätverket:
> MIK Sverige

Mer från nätverket

Det här är andra delen i en serie på tre delar om hur nätverkets resurser kan hjälpa under corona-pandemin. Här hittar du övriga delar:

> Digitalisera säkert i coronatider
> Utbildning på nätet i coronatider

Fakta: säkra källor

För att få bekräftad information om corona-pandemin, vänd dig till någon av följande källor:

> Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.
> MSB Länk till annan webbplats.
> Krisinformation.se Länk till annan webbplats.
> 1177, Vårdguiden: Information på flera språk Länk till annan webbplats.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!