Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Nätverk av tonåringar granskar corona-påståenden

Amerikanska Teen Fact-Checking Network granskar påståenden i sociala medier, samtidigt som de lär ut verktyg för den som vill slippa bli lurad online. Under den pågående pandemin går nätverket igenom innehåll på plattformar som Tiktok, Snapchat och Instagram.

Teen Fact-Checking Network, TFCN, är en del av projektet Mediawise Länk till annan webbplats., som drivs av amerikanska Poynter Institue, ett icke-vinstdrivande forsknings- och utbildningsinstitut baserat i Florida. Mediawise, som startade år 2018, genomför utbildningar inom källkritik och mediekunnighet. Sen starten har 400 tonåringar genomgått deras utbildning för att kunna bidra till TFCN:s arbete.

Collage av människor och logotyp för Mediawise.

Unga faktagranskar påståenden i sociala medier genom nätverk. Logotyp för nätverket Mediawise.

Med hjälp av hashtags som #isthislegit (ungefär: är detta trovärdigt”) kan den som undrar om något de sett i sociala medier få kontakt med granskarna i nätverket. I Mediawises konton på sociala medier finns genomgångar på olika påståenden som klassas som falska, sanna eller att de behöver kontext, för påståenden tagna ur sitt sammanhang.

De unga granskarna berättar också hur de gått till väga, vilka kritiska frågor en användare bör ställa sig och vilka källor de använt i granskningen. Ett exempel är den här Instagramposten Länk till annan webbplats. som undersöker påståendet att månaden mars skulle ha varit den första utan en skolskjutning i USA sen år 2002 - på grund av pandemin och den efterföljande isoleringen.

Arbetat nonstop

Katy Byron är programansvarig för Mediawise. Hon berättar i ett mejl om hur Teen Fact-Checking Networks arbete påverkas av corona-pandemin:

Vårt team har arbetat nonstop sen pandemin slog till, eftersom mängden desinformation online har ökat explosionsartat i samband med covid-19. Enligt en ny undersökning från Länk till annan webbplats.Pew Research Center Länk till annan webbplats., uppger hälften av amerikanerna att de tycker att det är svårt att avgöra vad som är sant eller falskt angående virusutbrottet. The International Fact-Checking Network skapade samarbetet Coronavirus Länk till annan webbplats.Facts Alliance Länk till annan webbplats., där MediaWise ingår, som gemensamt publicerat över 5000 faktagranskningar av falska uppgifter och desinformation med koppling till coronaviruset.

Koll på trender

Katy Byron ser också tydliga fördelar med att det är just ungdomar som faktagranskar.

Att tonåringar driver projektet hjälper Mediawise att få koll på trender och falska uppgifter som blir virala i tonåringars flöden. Det är som att ha en inbyggd fokusgrupp.

I dagarna meddelade även Poynter Institute att MediaWise-projektet nu undertecknat principprogrammet för deras internationella nätverk för faktagranskare: International Fact-Checking Network (IFCN). Länk till annan webbplats.Detta 85-punkter långa program finns för att guida användare till trovärdiga, opartiska faktagranskare.

Mer Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!