Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Fyra tips till lärare: lektioner om medier

Här hittar du som är lärare material om hur influencer-reklam fungerar, om källkritik på nätet, mobbning online och vad spelifiering kan innebära. Materialen kommer från MIK Sveriges kunskapsbank.

Barn i klassrum. Foto: Shutterstock.

Foto: Shutterstock.

Lektionerna i MIK Sveriges kunskapsbank kommer från Digiteket, Internetstiftelsen, Statens medieråd och Utbildningsradion. Här kan du söka bland tusentals olika material riktade till alla åldrar.

Inför terminsstarten har vi sammanställt en lista med fyra tips på lektioner i medie- och informationskunnighet (MIK).

Barn som gör reklam

I detta program möter eleverna barn som är influencers och gör reklam riktad till sin unga publik. Reklamombudsmannen medverkar och berättar om hur reklamen påverkar oss. Materialet är del av serien Mediesnacket, där unga får lära sig mer om hur medier fungerar.

Av: Utbildningsradion
För: Grundskola, årskurs 4-6.
>Barn som gör reklam Länk till annan webbplats.

Välja källa

I den här lektionen får eleverna öva sig i att ställa källkritiska frågor. Materialet tar sin utgångspunkt i ett meddelande på klassrummets svarta tavla. För att få veta mer behöver eleverna fundera över vilka frågor som kan användas för att få fram relevant information.

Av: Internetstiftelsen
För: Grundskola, årskurs F-3.
>Välja källa Länk till annan webbplats.

Våra relationer

Syftet med det här färdiga lektionspaketet är att reflektera kring mobbning på nätet och vad man själv kan göra för att påverka samtalstonen online. Paketet innehåller förslag på frågor att diskutera gemensamt i klassrummet.

Av: Statens medieråd
För: Högstadiet och gymnasiet
>Våra relationer

Spelifiering eller delifiering?

Begreppet “spelifiering”, att via spelmekanismer ha effekt på något som inte är ett spel, till exempel genom att dela ut bonuspoäng i en butik, har blivit vanligare. Ofta vill företag tjäna pengar genom att påverka människors beteende via spelifieringen. I den här artikeln förklarar Digiteket mer om hur spelteknik används på flera nya områden.

Av: Digiteket
För: Studiecirklar och deltagande i folkbildning
>Spelifiering eller delifiering? Länk till annan webbplats.

Fler söktips

Ännu fler lektioner hittar du i MIK Sveriges kunskapsbank.

>MIK Sveriges kunskapsbank

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!