
Stöd till dig som vill motverka näthat
Kränkningar, trakasserier och hot på internet — begreppet näthat rymmer en mängd olika företeelser. För dig som vill motverka...
Publicerad • Uppdaterad
Sant eller falskt? I fallet konspirationsteorier kan obevisade teorier avslöjas genom olika metoder. För dig som vill fördjupa dina kunskaper om hur konspirationsteorier kan granskas har vi har sammanställt en lista på material från MIK Sveriges kunskapsbank.
Konspirationsteorier sprids av olika skäl och kan komma från olika håll. Spridningen kan öka i tider av oro, när behovet av förklaringar ökar. Foto: Shutterstock.
Specialbyggt diagram
Komikern Abbie Richards upplevde att det fanns en brist i överskådlighet kring konspirationsteorier och med hjälp av sitt egenhändigt gjorda diagram har hon gjort succé på TikTok.
Vad: Kurs från Digiteket.
> Bortkopplad från verkligheten och på väg att bli en fara för dig själv och andra? Länk till annan webbplats.
Känn igen en konspirationsteori
Hör journalisten Lisa Bjurwald, folkbildaren Maria-Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski ge konkreta exempel på konspirationsteorier som spänner över tid och nationsgränser och hur saga tas för verklighet.
Vad: Medieborgarpodden - en podd från Statens medieråd.
> Lär dig känna igen en konspirationsteori!
Innehållet i en konspiration
Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria, har skrivit en studie om mekanismerna bakom konspirationsteorier. Han berättar om tolv typiska beståndsdelar hos konspiratoriska berättelser, och om möjligheten att bemöta dessa.
Vad: UR Samtiden - en programserie från Utbildningsradion.
> Konspirationsteorier och covid-19 Länk till annan webbplats.
Källkritisk metod
I den här lektionen får du lära dig en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori.
Vad: Lektioner i digital kompetens från Internetstiftelsen.
> Granska konspirationer Länk till annan webbplats.
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Kränkningar, trakasserier och hot på internet — begreppet näthat rymmer en mängd olika företeelser. För dig som vill motverka...
I år gick medieforskningskonferensen NordMedia av stapeln den 18–20 augusti i Reykjavík. Sverige representerades bland annat...
Algoritmer kan både hjälpa och stjälpa vår digitala vardag. Men hur påverkas vi egentligen av en uppsättning regler som hanterar...