Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Norsk utredning om nätets påverkan på barn

Norska regeringen har mottagit en statlig utredning om barn och ungas situation online. Utredningen fokuserar bland annat på hur unga påverkas av att se pornografiskt och sexuellt innehåll.

Unga människor på bänk med skärmar.

Foto: Shutterstock.

I utredningen föreslås bland annat att barn ska få bättre och tidigare sexualundervisning, med hänvisning till att de i tidigare ålder kommer att komma i kontakt med sexuellt innehåll på nätet: “Skolan bör ge eleverna bättre sexualundervisning och kunskapen om mediers roll i och runt sexualitet bör styrkas, utifrån hur sociala medier är en del av barns och ungas kommunikation också när det gäller sexualitet”.

— Livet på nätet präglar i högre grad barn uppväxt nu än tidigare. Därför är jag engagerad i att vi måste göra vad vi kan för att säkra att barn och unga får en trygg digital uppväxt, säger barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad i ett pressmeddelande.

Hela rapporten går att ta del av på Norges regerings webbplats.

Länkar

> Rapporten: Barneliv foran, bak og i skjermen Länk till annan webbplats.
> Presmeddelande på norska regeringens sajt Länk till annan webbplats.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!