
Se webbinariet från Safer Internet Day
Tisdagen den 9 februari, på Safer Internet Day, arrangerade Statens medieråd och Bris ett webbinarium om barns säkerhet på...
Publicerad • Uppdaterad
Kunskapslyft om barns rättigheter och kartläggning om insatser för ökad medie- och informationskunnighet, MIK. Det är två av de uppdrag som Statens medieråd får i det nya regleringsbrevet.
Foto: Shutterstock.
Regleringsbrevet är en del av regeringens styrning av myndigheterna. I breven beskriver regeringen till exempel vilket mål och uppdrag myndigheten har och hur mycket pengar den får använda från statens budget. I regleringsbrevet inför år 2021 får Statens medieråd, utöver de uppgifter som myndigheten har i sin instruktion, exempelvis i uppgift att medverka i arbetet för att ta fram ett system för varningar för innehåll som kan vara skadligt för barn i tv-sändningar. Varningssystemet ska vara branschgemensamt och gälla för både tv-sändningar och beställ-tv.
Övriga nya uppgifter är:
Arbetet för ökad medie- och informationskunnighet (MIK), ska förstärkas till exempel genom att utveckla samverkan på området.
Kartläggningen ska redovisas vart tredje år med början den 1 september 2022. Uppdraget ska genomföras i nära samverkan med Myndigheten för press, radio och tv.
Statens medieråd ska, inom ramen för sitt uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, informera om upphovsrättsliga rättigheter och skyldigheter.
Myndigheten ska inkomma med underlag inför en ny strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Länk till annan webbplats.
Statens medieråd ingår i kunskapslyftet för barnets rättigheter. Myndigheten ska analysera eventuella behov av att utveckla den praktiska tillämpningen av barnets rättigheter/FN:s konvention om barnets rättigheter inom sitt verksamhetsområde.
Statens medieråd fortsätter som tidigare att fastställa åldersgränser för film och verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten ska även fortsätta att följa medieutvecklingen när det gäller barn och unga, samt sprida information och ge vägledning om barns och ungas mediesituation.
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Tisdagen den 9 februari, på Safer Internet Day, arrangerade Statens medieråd och Bris ett webbinarium om barns säkerhet på...
Filmen Dödskallegänget, eller The Goonies som den heter i original, har nyligen lämnats in till Statens medieråd för granskning,...
Vad kan man göra för att minska nätmobbning? Frågan får svar i Statens medieråds forskningsöversikt om barns och ungas utsatthet...