Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Okej att lägga upp bilder på andra?

Sommar, semester och ett fullt minne i telefonen. Bilder som tar plats och ska läggas upp, spridas eller redigeras in i fotoalbum. Det är bråda tider för alla fotografer som vill föreviga ögonblick med nära och kära. Men är det okej att posta bilder på andra hur som helst? Vi ger dig tips och råd inför publicering.

I MIK Sveriges kunskapsbank Länk till annan webbplats. hittar du innehåll från Digiteket, Internetstiftelsen, Statens medieråd och Utbildningsradion — allt som allt mer än 1500 sökbara artiklar. Här har vi sammanställt en lista över resurser som handlar om spridning av bilder på nätet.

Kvinna med hörlurar och solglasögon håller upp en mobil framför ansiktet. 

Vad är det som gäller om man vill lägga upp bilder på andra? Svaret finns i MIK Sveriges kunskapsbank. Foto: Shutterstock.

Rätt och fel — enligt lagen

Vem bestämmer – den som är på bilden eller den som tagit den? Har man rätt att lägga ut en bild av någon annan utan att fråga om lov? Mårten Schultz, professor i civilrätt, ger tips och råd till alla som vill veta hur man kan stoppa kränkningar av barn och unga på nätet. En voddserie om lagens gränser från Statens medieråd.
>Stoppa bilder som sprids

Okej att posta?

Äger man fortfarande sin bild, trots att den laddats upp på en hemsida? Får man lägga upp bilder på andra personer på internet? Surfarna besöker en samvetslös sajt och ställs inför svåra frågor. En programserie om digital kompetens från Utbildningsradion.
> Surfarna: Bilder på nätet Länk till annan webbplats.

Sharenting - vad är det?

Vad kan man tänka på innan man postar bilder på sitt barn på internet? Karin Fängström, psykolog och forskare vid Uppsala universitet, ger tips om hur man kan tänka kring sharenting — när vårdnadshavare delar bilder på sina barn på nätet. Våra barn och nätet, en poddserie från Internetstitelsen.
> Sharenting – är det okej att dela bilder på sina barn på nätet? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rätten att sprida bilder

Var brukar du leta efter bilder? Brukar du tänka på bildlicenserna när du använder dig av bilder? Syftet med denna kurs är att göra dig till en före detta bildtjuv genom att guida dig i konsten att sluta stjäla bilder. En kurs om bilder och upphovsrätt från Digiteket.
> Bilder och upphovsrätt - konsten att sluta stjäla bilder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!