Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Tellonym – anonym chattapp att ha koll på

Meddelande-appen Tellonym har blivit populär bland tonåringar, framförallt i tysktalande länder. Men appen börjar även dyka upp i ungdomskretsar här i Sverige så det finns anledning för vuxna i barn och ungas närhet att informera sig om den och diskutera vad man kan mötas av där.

Två tjejer sitter med sina mobiltelefoner.

Tjänsten marknadsför sig som platsen på nätet där användarna kan dela ”ärliga” åsikter. Tanken är att användarna kan välja att vara anonyma för att våga förmedla feedback som annars inte hade kommit fram. Denna möjlighet har emellertid resulterat i att vissa användare väljer att skicka kränkningar och hot.

Det är inte den första tjänsten med det här upplägget, men tidigare försök att lansera liknande appar har lagts ner efter att tjänsterna exploaterades av användare för exempelvis mobbning eller övergrepp.

Tellonym har en åldersgräns på 17 år, men enligt flera organisationer som arbetar med att främja ett säkrare internet sker ingen åldersverifiering av användarna så yngre barn kan lätt ladda ner appen och skapa sig en profil. Ursprungsinställningen är öppen profil, vilket innebär att vem som helst då kan kontakta barnet med vilket innehåll som helst.

Enligt användarvillkoren är det bland annat förbjudet att sprida trakasserier, hot, naket innehåll eller innehåll som visar sexuella handlingar, självskadebeteenden, droganvändning, våld eller brott. Det är inte heller tillåtet att sprida personuppgifter och bilder på någon annan utan samtycke.

Leverantören bakom appen, tyska mjukvarubolaget Callosum, hävdar att de filtrerar bort innehåll som bryter mot användarvillkoren, men användare vittnar på nätet om att de ändå nås av olämpliga eller rentav skadliga kommentarer och bilder. Men innehållsfilter är sällan exakta så räkna inte med att denna åtgärd innebär att ditt barn därmed är säkert.

Vad kan du som vuxen göra?

  1. Prata med ditt barn om vad de möter på nätet, vad de kan mötas av om de använder en app som möjliggör anonym kommunikation.
  2. Höj säkerheten via inställningarna - ursprungsinställningen på språkfiltret är medium men kan ställas om till ”mycket hög”, du kan även skräddarsy genom att lägga till ord som ska få filtret att automatiskt plocka bort inlägg som innehåller dess ord.
  3. Se till att barnet bara kan ta emot meddelanden från registrerade användare, görs via inställningarna.
  4. Om barnet är utsatt via appen: Anmäl alla brott mot användarreglerna genom att klicka på de tre små prickarna vid en användare eller ett visst meddelande.
  5. Anmäl alla misstänkta brott till polisen (skärmdumpa emellertid bevis innan du raderar eller blockerar).

Safer Internet Centre

Statens medieråd driver, tillsammans med barnrättsorganisationen Bris, Sveriges Safer Internet Centre, SIC Sverige. Safer Internet-centren arbetar runtom i Europa för att öka barns trygghet på nätet genom att ge kunskap och stöd till barn och unga, vårdnadshavare och professionella.

Länkar

> Innehållsfilter – är det en bra idé?
> Safer Internet Centre
> Polisen - anmäl brott Länk till annan webbplats.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!