
"Viktigt att prata om barns skärmtid"
Studier visar att mycket skärmtid med ouppnåeliga skönhetsideal ger unga personer sämre humör, och att små barn får sämre...
Publicerad • Uppdaterad
EU-kommissionens nya strategi för ett bättre internet för barn vill förbättra MIK för alla barn. För att öka delaktigheten kommer strategin att vartannat år utvärderas — av barn.
EU-kommissionens strategi ska göra internet ännu bättre för barn. Foto: Shutterstock.
EU-kommissionen godkände den 11 maj den nya så kallade BIK-strategin, kallad BIK+.
BIK står för Better Internet för Kids — ett bättre internet för barn — och strategin ersätter den tidigare från 2012.
Strategin är vägledande för Safer Internet-centrens (SIC:s) arbete, där Statens medieråd tillsammans med Bris driver det svenska Safer Internet-centret SIC Sverige.
Den nya BIK-strategin ingår i ett paket med olika lagförslag kring bekämpandet av sexuella övergrepp mot barn, där medie- och informationskunnighet, MIK, nämns specifikt.
Strategin vilar på tre pelare:
En barnanpassad version av strategin ska tas fram, och European Schoolnet, som är koordinator för SIC-projektet, kommer vartannat år att organisera en utvärdering av strategin, som ska göras av barn.
— Det är positivt att man lyft vikten av aktivt deltagande från barn och unga i arbetet, genom att göra det till en av pelarna i strategin, säger Emma Wilén, som är utredare på Statens medieråd och projektledare för SIC Sverige.
Statens medieråd och barnrättsorganisationen BRIS: Barnens Rätt I Samhället bildar tillsammans Sveriges Safer Internet Centre (SIC Sverige). Centret erbjuder barn och unga, vårdnadshavare och personer som arbetar med minderåriga, information, vägledning och stöd för ökad trygghet på nätet.
Det här är en artikel i vår serie ”Ett informerat val – hantera och förstå din medievärld”. Syftet med artikelserien är att bidra till att stärka medie- och informationskunnigheten (MIK) i Sverige.
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Studier visar att mycket skärmtid med ouppnåeliga skönhetsideal ger unga personer sämre humör, och att små barn får sämre...
Långt ifrån alla föräldrar är medvetna om att de riskerar att begå brott när de lägger ut information som kan vara integritetskränkande...
När cyberattackerna ökar drabbas också barn. Men det finns olika sätt att hjälpa barn och unga att skydda sig mot intrång...