Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Folkbildningen i fokus under MIK-möte

Ett tiotal representanter från olika bildningsförbund och folkhögskolor deltog när Statens medieråd i sin roll som MIK-koordinator bjöd in till ett digitalt erfarenhetsutbyte. Temat för dagen var folkbildningen, MIK och valet.

Fyra personer med mobiler och böcker vid ett skrivbord. 

12 juni arrangerade Statens medieråd ett digitalt erfarenhetsutbyte på temat folkbildningen, MIK och valet. Foto: Shutterstock.

Mötet den 12 juni genomfördes som en del i nätverket MIK Sveriges satsning #informeratval, som lanserats under våren med syfte att bidra till stärkt medie- och informationskunnighet och allas rätt att kunna göra medvetna val.

Vid mötet presenterades den resurssamling på temat MIK och valet 2022 som MIK Sverige låtit ta fram för bland andra folkbildningens målgrupper och behov. De medverkande fick möjlighet att tipsa om ytterligare resurser, material och initiativ relevanta för folkbildningens verksamhet och målgrupper. Exempel gavs på folkbildningens roll och förmåga att nå ut till olika typer av målgrupper i samhället och stärka deras möjligheter att göra medvetna val – både i ett allt mer komplext medie- och informationslandskap men också som röstberättigade i allmänna val.


MER INFORMATION

Fakta nätverket MIK Sverige

På uppdrag av regeringen koordinerar Statens medieråd det nationella aktörsnätverket MIK Sverige. Nätverket samlar 22 myndigheter och nationella organisationer, samt omfattar flera olika sektorer och kompetensområden. Nätverket arbetar med att förstärka MIK och stötta alla som är aktiva i det omfattande arbetet med att stärka medie- och informationskunnigheten i Sverige.

> Mer om nätverket MIK Sverige Länk till annan webbplats.

Fakta MIK Sveriges kunskapsbank

I kunskapsbanken finns något för alla som vill stärka sin medie- och informationskunnighet. Här hittas bland annat material som kretsar kring rikdagsvalet, där nya lärresurser läggs upp kontinuerligt.

I dagsläget innehåller MIK Sveriges kunskapsbank material från fyra medlemsaktörer i nätverket MIK Sverige:

  • Digiteket/Kungliga biblioteket​
  • Internetstiftelsen
  • Statens medieråd
  • Sveriges Utbildningsradio (UR)

> Mer om MIK Sveriges kunskapsbank Länk till annan webbplats.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!