Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Hur kan man förhindra cyberattacker mot barn?

När cyberattackerna ökar drabbas också barn. Men det finns olika sätt att hjälpa barn och unga att skydda sig mot intrång i datorn och mobilen.

Mobil med finger framför skärm. 

Det finns en rad ganska enkla saker man kan göra för att öka säkerheten. Prata med barnet om att man inte ska avslöja inloggningsuppgifter för kompisar - lösenord är värdehandlingar. Foto: Shutterstock.

Den ryska invasionen av Ukraina ökar enligt Försvarsmakten risken för cyberattacker mot Sverige. Jan Kinnander, chef för Säkerhetskontoret Must (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten) sade under en presskonferens den 10 mars att cyberhotet är det mest påtagliga hotet mot Sverige just nu (Göteborgs-Posten 220310 Länk till annan webbplats.).

Barns konton kan missbrukas

Främst är det företag och myndigheter som riskerar att drabbas, men cyberattacker kan också riktas mot privatpersoner, det vill säga även mot barn. Barns konton i sociala medier kan, om de kapas, användas till bedrägerier, mobbning, utpressning, förtal med mera. Innehåll som bilder och kommentarer kan spridas i någon annans namn för att få en person att framstå i dålig dager. En stulen kontaktlista kan användas för nätbedrägerier.

Eftersom barn i Sverige ofta och i stor utsträckning använder digitala plattformar är det bra att som vårdnadshavare informera sina barn om internetsäkerhet, hur man skyddar sig och hur man kan upptäcka om någon försöker stjäla ens uppgifter. Inte minst är det viktigt nu när cyberattacker väntas bli vanligare.

Öka säkerheten - så gör du

Det finns en rad ganska enkla saker man kan göra för att öka säkerheten. Inte minst handlar det om att göra barnen medvetna om riskerna med att släppa in externa parter i mobilen, paddan eller datorn. Det kan vara personer de känner, eller någon som via internet försöker få tillgång till lösenord och annat genom så kallad phishing.

  • Prata med barnet om att man inte ska avslöja inloggningsuppgifter för kompisar. Lösenord är värdehandlingar.
  • Tala om att man inte ska klicka på länkar i mejl, sms och sociala medier om man inte är säker på vem avsändaren är.
  • Lär barnet att använda olika lösenord till olika tjänster. Lösenorden ska vara långa och svåra att knäcka, så det kan vara bra att använda lösenordshanterare.
  • Använd flerstegsinloggning där det är möjligt. Man kan sätta sig ned med barnet och exempelvis ta fram engångskoder.

Enligt Jan Kinnander är det också viktigt att kontinuerligt se över sin ”cyberhygien”, det vill säga se till att programmen i mobiltelefonen och datorn är uppdaterade. De senaste programmen har ofta uppdaterats för att förhindra intrång och nyuppkomna problem.

Föräldraguide om säkerhet på nätet

I Statens medieråds föräldraguider finns information till vuxna som vill hjälpa barn och unga att navigera i dagens medielandskap. I avsnittet "Varför behöver mitt barn vara rädd om sina nätkonton?" fördjupas ämnet.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!