Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Redo för skräck i sommar?

Läskiga filmer hör sommarnätter till – för alla som gillar skräckgenren. De åldersgränser som sätts av Statens medieråd gäller film som ska visas offentligt. Hur ska man då tänka om ens barn vill se en skrämmande film hemma i soffan? Francisca Benavente, barnrättsansvarig på Statens medieråd, ger råd och stöd till föräldrar.

Handflata i tv-skärm. 

Generellt uttrycker sig barn väl kring rädsla. Det säger Francisca Benavente, barnrättsansvarig på Statens medieråd. Foto: Shutterstock.

Statens medieråd granskar och fastställer åldersgräns för film som ska visas offentligt, där en film kan få åldersgränsen barntillåten, 7, 11 eller 15 år. Hur ska man då tänka om ens barn vill se en läskig film eller serie hemma i soffan? Francisca Benavente, barnrättsansvarig på Statens medieråd, konstaterar att många barn och unga både lockas av och vill titta på läskiga filmer.

— När vi filmgranskare pratar med barn säger många att det är meningen att man ska bli rädd av läskiga filmer. Generellt uttrycker sig barn väl kring rädsla. Ofta vet de precis vad som skrämmer dem på film och har minnen av filmer eller scener ur filmer som skrämt dem. Något som barn har lyft vid ett flertal tillfällen är att vuxna tror att barn blir rädda för sådant de vuxna själva blir rädda för, säger Francisca Benavente.

Ålder en avgörande faktor

I Statens medieråds barnpaneler säger barn ofta att det är individuellt vad man blir rädd för. De skiljer på vad som är skrämmande och spännande.

— När det är spännande så vill vissa veta mer om vad som ska hända, när det är för skrämmande vill de inte alltid det. Var gränsen går är som sagt individuellt och kan skilja sig åt beroende på ålder.

Som förälder kan du:

  • Ta reda på vad det är som lockar ditt barn att vilja titta på en läskig film. Många barn lockas av att bli lagom rädda.
  • Titta i förväg och avgör vad som kan gälla för just ditt barn. Om du låter barnet titta, sitt med av och till om det behövs.
  • Om barnet känner sig tveksamt är det ofta klokt att lyssna på den känslan och hjälpa barnet att ta beslutet att avstå.

Läs mer om hur filmgranskning fungerar och om filmgranskarnas arbete med barnpaneler:

> Rapporten Barn, film och åldersgränser

”Alltså skillnaden mellan spännande och läskigt det är att spänning, det är att typ såhär; när man verkligen vill veta vad som händer och man sitter såhär kom igen, kom igen. Och läskigt, det är när man inte vågar liksom kolla. När det kanske är någonting när de bråkar som man absolut inte vill att det ska hända.”

/Barn som intervjuats i Statens medieråds barnpanel.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!