
Vikten av ett informerat val
Med fyra månader kvar till det svenska riksdagsvalet riktar vi strålkastarljuset mot MIK. Nu lanseras både nätverket MIK...
Publicerad • Uppdaterad
Medie- och informationskunnighet (MIK) handlar bland annat representation. I en rapport i år från World Economic Forum Länk till annan webbplats. konstateras att det fortfarande finns utrymme för förbättringar när det gäller representation hos företag inom medie- och underhållningsbranschen.
Publiken i undersökningen litar mer på medieföretag med mångfald och olika perspektiv. Foto: Shutterstock.
Ny forskning från World Economic Forum och Accenture Länk till annan webbplats. visar att 59 procent av de personer som identifierar sig med en etnisk minoritet tenderar att välja varumärken om dessa inkluderar olika perspektiv.
En undersökning i rapporten från mars 2022, utförd av Ipsos, visar att mångfald, jämlikhet och inkludering (DE&I) följaktligen är lönsamt. Det är 30 procent högre sannolikhet att konsumenterna litar på ett varumärke som har 10 poäng högre i index för publikrepresentation. Även om representation är viktigt för alla, betyder det ännu mer för dem som historiskt sett har varit underrepresenterade.
Över hälften (51 procent) av kvinnorna i undersökningen är mer benägna att lita på varumärken som representerar ett brett spektrum av människor. 64 procent av den svarta befolkningen i Storbritannien och 67 procent av svarta invånare i USA, som svarat i undersökningen, tenderar att oftare välja varumärken som omfattar alla slags personer och olika perspektiv.
Företag inom medie- och underhållningsbranschen måste förstå den potentiella effekten av mångfald, jämlikhet och inkludering (DE&I) när det gäller innehåll och samarbetsinitiativ för inkludering, menar rapporten. Ansträngningarna att öka representationen växer inom dessa branscher, men indexet visar enligt undersökningen att det fortfarande finns utrymme för förbättringar.
Medie- och underhållningsindustrin har ett starkt inflytande på samhället och kan forma världsåskådningar, heter det vidare: även om ”mångfald, jämlikhet och inkludering” ofta är svåra att definiera är det oerhört viktigt för företag att förstå den potentiella effekten av detta.
Indexet för publikrepresentation 2022 stödjer alltså ståndpunkten att publiken föredrar varumärken som speglar olika grupper i samhället, samtidigt som det återstår en del att göra inom alla sektorer för att verkligen representera mångfalden i samhället. Publiken önskar också att varumärkena ska driva på samhällsutvecklingen genom sociala företag och inta en ansvarstagande roll.
Det här är en artikel i vår serie ”Ett informerat val – hantera och förstå din medievärld”. Syftet med artikelserien är att bidra till att stärka medie- och informationskunnigheten (MIK) i Sverige.
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Med fyra månader kvar till det svenska riksdagsvalet riktar vi strålkastarljuset mot MIK. Nu lanseras både nätverket MIK...
I dag finns en uppsjö MIK-material att finna för den som söker. Här har vi samlat några av de resurser som tagits fram av...
Läskiga filmer hör sommarnätter till – för alla som gillar skräckgenren. De åldersgränser som sätts av Statens medieråd gäller...