Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

"Viktigt att prata om barns skärmtid"

Studier visar att mycket skärmtid med ouppnåeliga skönhetsideal ger unga personer sämre humör, och att små barn får sämre språkutveckling med mycket skärmtid.

Ledsen tonåring

Många unga mår dåligt av sociala medier. Foto: Shutterstock.

Studier visar att unga människor som möter ouppnåeliga skönhetsideal i digitala medier får sämre humör och tycker sämre om sin egen kropp.

Det rapporterar Sveriges Radio P1:s Vetenskapsradion Länk till annan webbplats. om måndag 4 april.

Onormala skönhetsideal har vi länge kunnat möte i reklam och populärkultur, så budskapen är inte nya i sig. Skillnaden är den relativa tid vi exponeras för dem idag via vårt internetsurfande. På internet finns också algoritmer som riktar budskapen mot oss så att de kan bli än mer inensiva.

Sissela Nutley, forskare i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet (KI) påpekar att sociala medier och spel i mobilen kan skapa lika starkt beroende i hjärnan som nikotin – inte minst hos individer med något slags sårbarhet.

Digitala medier kan skapa psykisk ohälsa

Att digitala medier kan skapa psykisk ohälsa finns det en forskningsöversikt kring författad av Sissela Nutley och Lisa Thorell, Institutionen för klinisk neurovetenskap, KI. Rapporten är framtagen av Statens medieråd.

Lisa Thorell säger till Vetenskapsradion att många andra länder har kommit längre när det gäller förståelsen för att begränsa barns skärmtid. Förutom att barn kan må dåligt av själva innehållet stjäl skärmen också viktig sömntid.

WHO har slagit fast att barn inte ska hålla på med sociala medier under första levnadsåret.

- Ju mer tid vid skärmar, desto sämre språkutveckling, säger Sissela Nutley.

Passar inte små barn

Digitala medier passar inte in i den typ av stimulans som riktigt små barn behöver, därför ska försiktighetsprincipen gälla, säger hon. Om man bygger upp vanor i vardagen där skärmen är i centrum gillrar man en fälla för sig själv. Men det går att backa ur fällan.

- Därför är det viktigt att prata om det här, säger Sissela Nutley.

Serie "Ett informerat val – hantera och förstå din medievärld"

Det här är en artikel i vår serie ”Ett informerat val – hantera och förstå din medievärld”. Syftet med artikelserien är att bidra till att stärka medie- och informationskunnigheten (MIK) i Sverige.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!