
MIK är viktigt för pressfriheten
Medie- och informationskunnighet, MIK, måste grundläggas brett genom skolans alla ämnen och genomsyra flera olika politikområden....
Publicerad • Uppdaterad
När Pressfrihetens dag 3 maj fyller 30 år ökar attackerna mot journalister i världen samtidigt som journalistiken undergrävs på ett sätt som aldrig tidigare skådats, enligt organisationen Reportrar utan gränser (RSF).
Kartan över pressfrihetens tillstånd i världen blir allt mörkare. Källa: Reportrar utan gränser.
RSF:s pressfrihetsindex för 2023 Länk till annan webbplats. visar att situationen är problematisk, svår eller mycket svår i drygt sju av tio länder, av de 180 man följer. Pressfriheten är bra eller tillfredsställande i knappt tre av tio. Grönt = bra är det endast i 14,4 procent av länderna — alla dessa ligger i Nordeuropa. I Amerika finns inget grönt land längre, då Costa Rica
Länk till annan webbplats. rasat från plats 8 till 23.
Norge ligger för sjunde året i rad på första plats i indexet, medan Irland har tagit andraplatsen och petat ned Danmark till tredje plats. Sverige har därmed halkat ned från en tredje- till en fjärdeplats. Enlige RSF:s analys är skälet att den nya grundlagen Länk till annan webbplats. påverkar sekretessen för journalisternas källor.
I pressfrihetsindex hittar vi allra sist Norkorea, näst sist Kina, som följer efter Vietnam.
Det som enligt RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire utmärker dagens pressfrihetsindex är de enorma svängningar som i sin tur är resultat av en ökad aggressivitet från myndigheters sida i många länder och en allmänt växande fientlighet mot journalister: "De oförutsägbara svängningarna är också en konsekvens av ... en marknad som producerar, distribuerar och tillhandahåller verktyg för desinformation."
I två tredjedelar av de länder som indexet analyserar rapporterade en majoritet av enkätsvaren att politiska aktörer ofta, eller systematiskt, är delaktiga i massiva desinformations- eller propagandakampanjer.
Slutsatsen är generellt att kvalitetsjournalistiken — och journalistiken som sådan — manipuleras och undergrävs "på ett sätt som aldrig tidigare skådats".
Ökad propaganda och förbud mot fria medier har flyttat Ryssland Länk till annan webbplats. ytterligare nio platser nedåt i 2023 års index, till 164 av 180. Efter Ryssland finner vi Turkiet
Länk till annan webbplats. (165).
Några av 2023-indexets största nedgångar syns i Afrika. Senegal (104) som fram till nyligen var en föregångare på kontinenten har fallit 31 platser. Tunisien (121) har rasat 27 snäpp. I Latinamerika står Peru (110) för ett ras med 33 platser. I Europa har Tyskland (21) fallit fem platser på grund av ökat våld mot journalister, och Grekland (107) fortsätter att ha sämst ranking i Europa.
RSF pekar också på utvecklingen av artificiell intelligens, som enligt organisationen orsakar ytterligare förödelse i
medievärlden. Bland annat nämns spridningen av AI-tillverkade, falska foton. AI sammanställer också information "där principerna om korrekthet och tillförlitlighet är åsidosatta".
Sedan januari i år har sex journalister och en mediemedarbetare mördats i världen. Just nu sitter 570 personer i fängelse Länk till annan webbplats., varav 82 sedan 1 januari i år, på grund av att de är journalister eller arbetar med medier. 2022 mördades 59 journalister.
Totalt i år har 793 journalister fallit offer för övergrepp, alltså antingen mördats, tagits som gisslan, fängslats eller försvunnit. Flest fall hittar vi i Kina (106) Myanmar (80), Iran (54), Belarus (46), Vietnam (43) och Turkiet (35).
I en intervju för ett år sedan här på hemsidan underströk Ulla Carlsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, att medie- och informationskunnighet är en mycket viktig del i arbetet för att stärka yttrande-, informations- och pressfriheten i världen.
– Vi ser ett medie- och informationskrig med censur, desinformation och påverkanskampanjer samt inskränkningar av yttrandefriheten från båda håll. I Ryssland är den ännu mer begränsad än tidigare. Medier slås ut, sa Ulla Carlsson 2022.
I det läget är extra viktigt att man pratar om just pressfrihet och yttrandefrihet, menade hon.
Här på hemsidan kan du ta del av mer information om medie- och informationskunnighet (MIK). Statens medieråd koordinerar nätverket MIK Sverige.
År 1993 tillkännagavs 3 maj som Pressfrihetens dag av FN:s generalförsamling. Samma datum varje år observerar Förenta nationerna och Unesco Världsdagen för pressfrihet Länk till annan webbplats..
Organisationen Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex Länk till annan webbplats. bedömer årligen, sedan 21 år tillbaka, situationen för pressfrihet och möjligheter att arbeta som journalist i 180 av världens länder och territorier.
Medie- och informationskunnighet, MIK, handlar bland annat om att:
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Medie- och informationskunnighet, MIK, måste grundläggas brett genom skolans alla ämnen och genomsyra flera olika politikområden....
Pressfriheten begränsas i en allt högre andel av världens länder.
Medie- och informationskunnighet (MIK), journalistik och artificiell intelligens (AI) var temat på MIK Sveriges senaste nätverksträff...