Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Lind ny direktör för mediemyndighet

Jan-Olof Lind har utsetts till ny direktör för Myndigheten för press, radio och tv (MPRT). Lind kommer att vara direktör för den nya mediemyndighet där Statens medieråd enligt ett regeringsbeslut ska ingå efter årsskiftet.

Jan-Olof Lind

Jan-Olof Lind tillträder 1 september som generaldirektör på MPRT, och från 1 januari som direktör även för den samlade mediemyndighet där Statens medieråd planeras ingå. Foto: MPRT.

Jan-Olof Lind har sin bakgrund inom statsförvaltningen och har bland annat haft rollen som generaldirektör på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Försvarets materielverk (FMV). Han efterträder Charlotte Ingvar-Nilsson som generaldirektör för MPRT och tillträder 1 september.

Jan-Olof Lind har en stor erfarenhet av att leda verksamheter i förändring. Kulturminister Parisa Liljestrand framhåller i ett pressmeddelande att detta kommer väl till pass i den process som pågår med att slå samman MPRT och Statens medieråd.

"En central pusselbit faller på plats"

— Vi välkomnar Jan-Olov Lind till uppdraget som generaldirektör för MPRT och för den samlade mediemyndigheten från och med 2024, där även Statens medieråds nuvarande uppgifter ska ingå. Förberedelserna inför sammanslagningen pågår för fullt och detta är en central pusselbit som faller på plats när det gäller riktningen framåt, säger Statens medieråds direktör Anna-Karin Lindblom:

— Jan-Olof Lind har omfattande erfarenhet från svensk statsförvaltning och vi är övertygade om att han kommer att ta hand om de högaktuella frågorna om barns och ungas medieanvändning samt medie- och informationskunnighet på bästa sätt.

Fakta: Ny mediemyndighet

Från 1 januari 2024 ska Myndigheten för press, radio och tv och Statens medieråd enligt beslut av regeringen bilda en gemensam mediemyndighet. Den nya myndigheten ska arbeta med samma områden som de båda tidigare myndigheterna.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!