Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Regeringen skapar AI-enhet för kulturfrågor

Artificiell intelligens, AI, innebär både möjligheter och risker för kultursektorn, enligt kulturminister Parisa Liljestrand. Därför startar hon en AI-enhet på sitt departement.

Kulturminister Parisa Liljestrand

Kulturminister Paria Liljestrand ser möjligheter men också risker med AI. Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet.

Kulturminister Parisa Liljestrand startar en sektorsövergripande AI-enhet på Kulturdepartementet, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt Länk till annan webbplats..

Kulturministern säger till Kulturnytt att AI innebär enorma möjligheter, men det finns även risker. Konsekvenserna kommer att vara särskilt genomgripande på just kulturdepartementets område, menar Liljestrand.

Från kulturskapare har det höjts röster mot AI på flera håll. Det är en av de frågor som kommit upp under de pågående strejkerna i Hollywood, och nyligen krävde över 9 000 författare kompensation om deras verk används för att ”mata” AI, skriver SVT Nyheter Länk till annan webbplats..

Medie- och informationskunnighet central

Under MIK Sveriges sista nätverksträff ifjol fick deltagarna en inblick i den nya nätverksmedlemmen Medier & demokratis Länk till annan webbplats. arbete med AI-utveckling inom journalistiken. Här kan AI exempelvis föreslå rubriker till en given text eller föreslå frågor till en text skriven av ett intervjuobjekt. Det kommer att bli allt svårare att se om en text är producerad av AI eller en människa, men det finns verktyg som kan bedöma detta.

Här spelar också medie- och informationskunnighet (MIK) en viktig roll; det är viktigt skaffa sig en förståelse för sig hur AI fungerar. Inte minst som AI också kan användas för att sprida desinformation, propaganda och fördomar.

"AI orsakar förödelse i medievärlden"

Reportrar utan gränser pekar på att utvecklingen av artificiell intelligens också orsakar förödelse i medievärlden. Bland annat nämner de spridningen av AI-tillverkade, falska foton. AI kan sammanställa information "där principerna om korrekthet och tillförlitlighet är åsidosatta".

Unesco föreslår att vi tänker på några ytterligare utmaningar med AI. Unga kvinnors röster i AI-röstassistenter kan upprätthålla stereotyper om kvinnor i traditionella roller. AI-driven prioritering kan vidare gynna känslomässigt innehåll framför sakligt genom algoritmer som likställer "engagemang" med "upprördhet". Användningen av AI kan också styra dina inköpsbeslut utan att du märker eller förstår det själv.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!