
Så kan du stötta barn som nås av krigsbilder
Den massiva rapporteringen från kriget i Ukraina ökar risken för att barn och unga ska nås av skadligt innehåll via medier....
Publicerad • Uppdaterad
När den storskaliga invasionen av Ukraina började i fjol skrev vi att rapporteringen ökar risken för att barn och unga nås av skadligt innehåll via medier. Nu har den massiva nyhetsrapporteringen om Ukraina snart pågått i ett år. Som vuxen kan du stötta barn genom att vara lyhörd och närvarande.
Ta barns oro på allvar men överför inte din egen oro till barnet, är ett allmänt råd från experter. Foto: Shutterstock.
Bilder som kan skapa oro och rädsla hos barn fortsätter att spridas på Instagram, Snapchat och andra plattformar som används av minderåriga — ofta utan närvaro av vuxna.
Utöver bilder sprider nyhetsmedier dagligen information om krigets förlopp, offer, politiska följder samt omvärldsanalys. Det talas om kärnvapen och om risk för upptrappning som bland annat skulle kunna påverka Sverige.
Korrekt information varvas med möjliga scenarier och spekulationer. I vissa mediekanaler förekommer också rykten, desinformation och propaganda.
Enligt barnkonventionen har barn rätt att skyddas från medieinnehåll som kan vara skadligt för deras välmående. Därför kan det vara bra att veta hur man pratar med barn om bilder, information om krig och annat som kan verka skrämmande och oroande.
Den 24 februari 2022 skrev vi en nyhetsartikel på vår webbplats Om hur den vuxna kan stötta barn som nås av krigsbilder. Här finns också passande lektionsmaterial om informationspåverkan, bland annat en serie i tre delar om bilders betydelse och kritisk bildanalys:
Här är tips på några andra myndigheter och organisationer som ger råd om hur man talar med barn om krig och kris:
Rädda Barnens psykolog Hanna Thermaenius Länk till annan webbplats. har fem konkreta tips. De handlar om att låta barnet sätta ord på sin oro, inte överföra sin egen oro på barnet och förmedla att det är vi vuxna som har ansvaret för lösningarna. Thermaenius föreslår att man tar en paus från de ordinarie nyhetsrapporteringarna och samtidigt förklarar för barnet att information som sprids via sociala medier kan vara falsk.
Här finns tips till pedagoger Länk till annan webbplats. om hur man pratar med elever om krig och kriser, som även föräldrar kan ha nytta av. Exempelvis hjälper fasta rutiner i vardagen för att skapa lugn och trygghet.
Leg psykolog Anna Hellberg Björklund råd på Förskoleforums webbplats. Länk till annan webbplats.De minsta barnen är ofta utlämnade till de vuxnas reaktioner och läser av våra känslor. Därför behöver vuxna bland annat vara vaksamma på hur vi pratar om, och reagerar på, skakande händelser.
För att föräldrar eller skolpersonal ska kunna prata med barn om deras oro har Försvarsmakten tagit fram en lista på handfasta råd, Länk till annan webbplats. tillsammans med socionomen Marie Angsell på organisationen Barnens rätt i samhället (Bris)
Länk till annan webbplats.. Ett av tipsen är att vara påläst för att kunna göra information begriplig och verka trygg som vuxen. Förmedla hopp!
Här svarar Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Länk till annan webbplats. på barns frågor om kriget i Ukraina.
>Statens medieråd: Så kan du tala med barn som nås av krigsbilder
>Skolverket: Att prata med barn och unga om krig och kriser Länk till annan webbplats.
>Lilla krisinfo: Frågor och svar om kriget i Ukraina Länk till annan webbplats.
>Rädda Barnen: Så pratar du med ditt barn om svåra händelser Länk till annan webbplats.
>Rädda Barnens psykolog: Så pratar du med barnen om Ukraina Länk till annan webbplats.
>Försvarsmakten: Att prata med barn om oro för omvärdsläget Länk till annan webbplats.
>Förskoleforum: Så pratar du med barn om kriget i Ukraina Länk till annan webbplats.
>Attention: Hur kan man prata om kriget med barnen? Länk till annan webbplats.
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Den massiva rapporteringen från kriget i Ukraina ökar risken för att barn och unga ska nås av skadligt innehåll via medier....
Allt fler initiativ tas för att stärka minderårigas skydd på internet. Det senaste i raden är en granskning av videoappen...
Tillsammans med Bris och ECPAT går vi nu samman i satsning för barns och ungas trygghet på internet.