
Suicidkommunikation på digitala plattformar: En forskningsöversikt
Denna forskningsöversikt fokuserar på självmord, internetbaserad kommunikation om självmord och hur självmordsnära individer...
Publicerad • Uppdaterad
Statens medieråd är en av de 26 myndigheter Länk till annan webbplats. som har varit med i samarbetet om att ta fram förslaget till den nya nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention som i fredags, 1 september, överlämnades till regeringen av Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.
En av Statens medieråds forskningsöversikter är "Suicidkommunikation på digitala plattformar". Skärmdump:Statens medieråd.
Sedan sommaren 2020 har Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats. tillsammans med Socialstyrelsen
Länk till annan webbplats. och 24 andra myndigheter
Länk till annan webbplats., arbetat med att ta fram ett underlag till en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention som nu presenterats. Regeringsuppdraget kom från Socialdepartementet.
Den nya strategin är enligt förslaget tänkt att fungera som en gemensam plattform för hela samhällets arbete inom området under tio års tid. Förslaget består av en vision — Ett samhälle som främjar en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och där ingen ska behöva hamna i en situation där den enda utvägen upplevs vara suicid — samt fyra övergripande mål och sju delmål.
Inom varje delmål ryms ett antal insatsområden med prioriteringar som olika offentliga aktörer på nationell, regional och kommunal nivå samt aktörer från privat sektor och civilsamhället kan arbeta utifrån.
De övergripande målen är:
I uppdraget ingick att varje myndighet skulle ta fram en egen analys inom området, för att få syn på utvecklingsbehov inom sitt verksamhetsområde och de prioriteringar som bör ingå i en nationell strategi.
Statens medieråd har inom ramen för uppdraget tagit fram två forskningsöversikter: "Digitala medier och psykisk ohälsa hos barn och ungdomar" (2021) och "Suicidkommunikation på digitala plattformar" (2021). Båda rapporterna finns sammanfattade på engelska: Digital media and mental health in children and adolescents: A research review — English summary, och Suicide communication on digital platforms: A research review — English summary.
Dessutom har Statens medieråd tagit fram de båda rapporterna "Unga, medier och psykisk ohälsa" under åren 2020 och 2022.
Vad är då nytt med den föreslagna strategin för psykisk hälsa och suicidprevention?
Enligt förslaget ska de myndigheter som ingått i uppdraget även i fortsättningen samordna sina arbeten inom området och tillsammans medverka till att strategin genomförs och följs upp.
Regeringen gav under 2020 Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett underlag för en ny nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention. 26 myndigheter, däribland Statens medieråd, och flera andra aktörer har ingått i uppdraget.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Suicidpreventiva dagen, som inträffar den 10 september, har instiftats av Världshälsoorganisationen, WHO, för att uppmärksamma arbetet med att förhindra självmord.
I samband med denna dag sker många olika typer av aktiviteter runt om i landet.
Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.
Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.
Myndigheter som ingått i arbetet med nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention Länk till annan webbplats.
Suicidkommunikation på digitala plattformar. En forskningsöversikt.
Suicide communication on digital platforms: A research review — English summary
Digitala medier och psykisk ohälsa hos barn och ungdomar: En forskningsöversikt
Digital media and mental health in children and adolescents: A research review — English summary
Ungar, medier och psykisk ohälsa 2020
Ungar, medier och psykisk ohälsa 2022
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Denna forskningsöversikt fokuserar på självmord, internetbaserad kommunikation om självmord och hur självmordsnära individer...
I samband med lanseringen av de två forskningsöversikterna “Digitala medier och psykisk ohälsa hos barn och ungdomar” och...
Svenska barns medieanvändning har på kort tid ökat kraftigt, blivit mer diversifierad och avancerad. Därmed har också de...