Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Ungar & medier 2023 presenteras på Bokmässan

På Bokmässan i Göteborg om en vecka kommer Statens medieråd att under tre programpunkter bidra med nyheter ur rapporterna "Ungar & medier" samt "Småungar & medier" —Sveriges största statistiska undersökning av barns och ungas medievanor.

Litet barn med skärm

Ungar & medier-rapporterna kommer vartannat år. Foto: Anne Dillner/Scandinav.

I oktober publicerar Statens medieråd tre rapporter om barns och ungas medievanor: "Ungar & medier", "Småungar & medier" samt "Föräldrar & medier". Rapporterna är Sveriges största statistiska undersökning av barns och ungas medievanor och kommer vartannat år.

De två förstnämnda rapporterna står i fokus när vi deltar i tre olika programpunkter under Bokmässan i Göteborg som inleds den 28 september.

Presentation på Forskartorget

Rapportförfattaren och medieforskaren Yvonne Andersson, analytiker vid Statens medieråd, ska på Forskartorget Länk till annan webbplats. torsdagen den 28 september berätta om "Nya rön om barn, unga och medier". Hon kommer att presentera färska resultat från främst "Ungar & medier" och besvara frågor om vad som utmärker medieanvändningen bland barn och unga i dag.

Samma dag medverkar Yvonne Andersson på En liten scen Länk till annan webbplats., där hon berättar om hur yngre barn (0—8 år) använder medier. Och vad tycker barnens föräldrar om medieanvändningen?

Hur använder lite äldre barn medier?

Fredagen den 29 september är det dags för ett framträdande på scenen Skolspåret Länk till annan webbplats. där Yvonne Andersson redogör för bland annat resultat kring användningen av mobiltelefoner, sociala medier och olika digitala spel hos barn och unga 9—18 år. Mobilanvändningen är omfattande bland barn och ungdomar i dag — men fortsätter den att öka? Hur ser det ut i olika åldersgrupper? Vad finns det för lik­heter och skillnader mellan flickor och pojkar? Och hur ser det ut med läsningen av böcker och tidningar? Programpunkten på Skolspåret kommer att filmas av Utbildningsradion (UR) och finnas publicerat på UR Play Länk till annan webbplats. samma dag.

De tre rapporterna kommer successivt att publiceras på vår webbplats under oktober som nedladdningsbara filer.

Ingår från 2024 i Mediemyndigheten

Statens medieråds uppdrag förs 1 januari 2024 över till Mediemyndigheten. Frågor om till exempel barns och ungas medieanvändning kommer därmed att ingå i uppdraget för Mediemyndigheten.

Statens medieråd på Bokmässan

Nyheter från de två rapporterna kommer att presenteras under tre olika programpunkter på Bokmässan i Göteborg, samt publiceras på UR Play.

Torsdag 28 september

Fredag 29 september

Fakta: Ungar & medier; Småungar & medier; Föräldrar & medier

De tre rapporterna utgör Sveriges största statistiska undersökning av barns och ungas medievanor och baseras på en nationellt representativ enkätundersökning bland svenska barn och ungdomar om deras medieanvändning och attityder till medier.

Rapporterna genomförs vartannat år av Statens medieråd, med undantag för att "Småungar & medier" samt "Föräldrar & medier" hoppades över 2021, då "Ungar & medier" fick extra fokus på covid 19-pandemin. Den senaste datainsamlingen skedde hösten/vintern 2022.

I serien Ungar & medier har barns och ungas medievanor och attityder kring medier studerats sedan 2005. Här hittar du alla undersökningar som genomförts i serien.

Hela serien Ungar & medier sedan 2005

Ingår från 2024 i Mediemyndigheten

Statens medieråds uppdrag förs 1 januari 2024 över till Mediemyndigheten. Frågor om till exempel barns och ungas medieanvändning kommer därmed att ingå i uppdraget för Mediemyndigheten.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!

 • Omslag till rapporten Ungar & medier 2021. På omslaget syns en flicka som tittar ner i en mobiltelefon. Foto: Jessica Gow/TT

  Ungar & medier 2021

  Ungar & medier är Sveriges största statistiska undersökning av barn och ungas medievanor. Årets upplaga av rapporten...

  Samhälle och demokrati Sociala medierMyndigheter och organisationer Universitet och högskolor VuxnaRapporter och undersökningar
 • Omslag till rapporten Småungar och medier 2019

  Småungar & medier 2019

  I "Småungar & medier 2019" redovisas resultaten från undersökningen av medievanorna bland barn 0–8 år. Här...

  Samhälle och demokrati Sociala medierMyndigheter och organisationer Universitet och högskolor VuxnaRapporter och undersökningar