Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Upphovsrätt på engelska och arabiska för barn

Nu när skolan startar finns på vår hemsida ett nytillskott som bland annat kan underlätta undervisning om upphovsrätt i skolan. Informationen under sektionen "Barn och unga", riktad direkt till barn och unga, är nu också översatt till engelska och arabiska.

Skärmklipp landningssida upphovsrätt

Här kan du hitta texter om upphovsrätt riktade direkt till barn och unga. Skärmklipp: Statens medieråd.

Barn och unga använder sig av olika sorters information — text, bild, film med mera — när de exempelvis gör sina skolarbeten. De delar också olika typer av material i sociala medier. I båda fallen gäller det att veta hur man på ett lagligt sätt kopierar, lånar, delar och citerar andra upphovsrättsinnehavares material — och om man över huvud taget får göra det.

Barn kan äga upphovsrätt

Barn kan också vara innehavare av upphovsrätt, om de till exempel fotograferar, tecknar, skriver, skapar musik eller gör filmer. Då är det viktigt att veta hur man tillvaratar sina rättigheter som upphovsrättsägare. Vi tipsar barn och unga om vad de kan göra om någon exempelvis använder en bild som de tagit, utan att fråga om lov. Den texten finns också på engelska och arabiska.

Viktigt att förstå dataskydd

Parallellt med upphovsrättskunskap är det ofta viktigt att förstå vad som kan strida mot dataskyddsförordningen (GDPR). Kanske vill man inte själv synas på bild i vissa sammanhang. Det kan också strida mot GDPR att publicera bilder på andra personer utan deras tillstånd. Bilder på barn är extra skyddsvärda enligt lag.

Om allt detta kan man läsa på de sidor som handlar om upphovsrätt, i sektionen "För barn och unga" på denna hemsida. Texterna är framtagna i samarbete med Frantzeska Papadopolou, professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet. Materialet riktar sig direkt till barn och har ett enkelt klarspråk. Det går därför utmärkt att använda det både i undervisning och för hemmabruk.

sektionen "För barn och unga", som lanserades på Barnkonventionens dag den 20 november ifjol, finns ett nytillskott: Fråga-svar om upphovsrätt. Även denna text finns på engelska och arabiska.

Samtliga texter i hela sektionen "Barn och unga" är översatta till teckenspråk.

Lilla upphovsrättsfrågan-filmer översatta

På sidorna om upphovsrätt, och bland pedagogiska verktyg, finns länkar till "Lilla upphovsrättsfrågan", en serie om tio korta spelfilmer direkt riktade till barn och unga, producerade av Statens medieråd i samarbete med Patent- och registreringsverket (PRV) Länk till annan webbplats.. Dessa filmer finns också på Youtube. Länk till annan webbplats. "Lilla upphovsrättsfrågan" är försedd med undertexter på engelska respektive arabiska.

Filmerna är utmärkta att använda som diskussionsunderlag i skolan.

Fakta: Regeringsuppdrag om upphovsrätt

Statens medieråd har ett regeringsuppdrag att informera barn och unga om upphovsrätt. Uppdraget löper över flera år.

1 januari 2024 går Statens medieråd samman med Myndigheten för press, radio och tv, och fortsätter inom den större mediemyndigheten att arbeta med samma frågor som i dag.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!

  • Flicka fotograferar med mobilen

    Copyright FAQ

    What does copyright actually mean? Here are some questions and answers about what happens when you or someone else creates...

  • Gruppbild med mobilen.

    ماذا أفعل إذا شارك أحدهم صوري؟

    ماذا أفعل إذا شارك أحدهم صوري بدون الرجوع إلي؟ سألنا أستاذة قانون الملكية الفكرية بجامعة ستوكهولم، فرانتزيسكا بابادوبولو