Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Om filmregistret

Statens medieråds filmregister innehåller information om filmer som granskats av Statens medieråd och den tidigare myndigheten Statens biografbyrå sedan 1956. Registret omfattar drygt 67 000 beslut om åldersgräns för film som ska visas offentligt.

Projektor i mörker.

Foto: Shutterstock.

Under 1990-talet började Statens biografbyrå att systematiskt registrera granskade kort- och långfilmer digitalt. Även historiskt material registrerades från och med 1956. Vid registrering av historisk data kompletterades uppgifter om regissör och skådespelare, till största delen, från www.imdb.com Länk till annan webbplats..

Statens biografbyrå lades ner i december 2010. Den fortsatta verksamheten vad avser fastställandet av åldersgränser för film övergick till Statens medieråd, liksom ansvaret för att förvalta och uppdatera filmregistret.

> Sök i filmregistret

Korta fakta om filmregistret

 • Filmregistret innehåller uppgifter om över 49 000 granskade kort-och långfilmer (fullständigt från 1956) samt trailers (från 2011).
 • Pornografiska filmer granskades mellan 1972 och 2010.
 • Reklamfilmer granskades fram till 1986 men endast ett litet urval finns med i filmregistret.

 1. Gå till Sök i filmregistret.
 2. Det finns flera sätt att söka; fritext, avancerad sök eller bläddra i träfflistan som visar de senast tagna besluten. Den förladdade träfflistan visar endast de långfilmer som är granskade. Vill du söka efter andra format (kortfilm, trailers), markera i listan för filmtyp i avancerad sök.
 3. I träfflistan kan du klicka på länken Visa mer information för att få fullständig information om den specifika filmen.

 1. Skriv in filmens titel på svenska eller orginalspråk i sökrutan för fritext och tryck på Sök, så laddas träffarna för ditt sökord in längre ner på sidan.

 1. Du kan söka på enskilda uppgifter, som granskningsnummer, regissör, land med mera.
 2. Du kan även filtrera på flera sökparametrar samtidigt, ex. åldergräns och filmtyp.
 3. Klicka på Sök för att få fram de efterfrågade sökresultaten.

Mer om filmregistret

Sök bland tusentals filmer som granskats av Statens medieråd och tidigare Statens biografbyrå. Här hittar du också information om hur åldersgränser sätts idag.

 • Arkivkort från filmen Tvänne grannar. Foto: Statens biografbyrå.

  Sök i filmregistret

  Filmregistret omfattar fler än 67 000 beslut om åldersgräns för film som ska visas offentligt.

 • Rad av barn i biostolar med popcorn och läsk. Foto: Shutterstock.

  Så fungerar åldersgränserna

  Syftet med åldersgränser för film som visas offentligt är att skydda barn från att se filmer som kan vara till skada för...