Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Varför finns det åldersgränser på bio?

Åldersgränser på bio finns för att skydda barn från filmer som är för skrämmande eller obehagliga.

Liten pojke med händerna för ögonen på bio

Det står i lagen att barn ska skyddas från filmupplevelser som kan göra dem rädda, oroliga eller förvirrade. Foto: Shutterstock.

Det finns fyra olika åldersgränser för film som visas på bio: barntillåten, 7 år 11 år och 15 år.

En film kan få en högre åldersgräns om den innehåller något som kan vara till skada för välbefinnandet för barn. Det betyder att filmen till exempel kan vara för skrämmande eller obehaglig. Filmen kan ha våldsamma scener, hotfulla situationer eller personer som skadas.

 • Vad betyder åldersgränser?

Åldersgränserna betyder inte att en film passar för en viss ålder.

Till exempel så betyder inte "barntillåten" att det är en film som är gjord för barn. En film som exempelvis bara handlar om vuxna som pratar om sina problem skulle nog vara tråkig att se för de flesta barn, men om filmen inte innehåller något som är skrämmande för barn så får den åldersgränsen barntillåten.

 • Är alla 11-åringar lika? 

Barn kan uppfatta samma film på olika sätt, även om alla är 11 år. 

Man kan vara olika mogen, vara van vid viss sorts film, se mycket eller lite film, vara rädd för vissa saker och ha varit med om olika saker i livet. Allt det påverkar hur barn (och vuxna) upplever en film.  

När Statens medieråd bestämmer en åldersgräns gör vi det utifrån hur vi tänker att de flesta små barn, 7-åringar eller 11-åringar kan reagera på filmen.

 • Det står i lagen att barn ska skyddas

Det står i lagen att barn ska skyddas Länk till annan webbplats. från filmupplevelser som kan göra dem rädda, oroliga eller förvirrade. Filmgranskarnas uppgift är att bestämma vid vilken ålder som barn får se en film på bio eller på en filmfestival. Innan en film visas för barn så ansöker den som vill visa filmen om att få den tillåten från en viss ålder. Det gäller även för trailrar som visas före filmer på bio.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!

 • picture in article

  Vilka är åldersgränserna?

  Det finns fyra olika åldersgränser för film som visas på bio: barntillåten, från 7 år, från 11 år och från 15 år. De åldersgränser...

 • Barn diskuterar runt bord i skolan.

  Filmgranskare tar råd av barn

  På Statens medieråd samlar vi kunskap om barn genom forskning som handlar om barn. Vi samlar också kunskap genom att träffa...