Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Vilka är åldersgränserna?

Det finns fyra olika åldersgränser för film som visas på bio: barntillåten, från 7 år, från 11 år och från 15 år.

Det finns fyra olika åldersgränser på bio. Foto: Shutterstock.

De åldersgränser som Statens medieråd sätter gäller bara på bio. När du ser film på andra ställen, som hemma, är det föräldrarna som har ansvar för vad du tittar på.

  • Barntillåten

Alla får se en barntillåten film på bio.

För att en film ska få åldersgränsen barntillåten kan den inte innehålla alltför skrämmande saker som till exempel läskig musik och starka ljudeffekter. Även riktigt små barn kan titta på spännande filmer. Därför kan en barntillåten film innehålla jakter, lätt hotfulla situationer och komiska slagsmål.

  • Från 7 år

Får ses på bio av barn som fyllt 7 år.

När du är 7 år har du lärt dig en del om olika filmer. Du blir inte lika lätt rädd för snabba klipp eller hotfull musik. En film med 7-årsgräns kan innehålla närbilder på hotfulla djur med vassa tänder i tecknad film. För yngre barn kan sådant vara skrämmande. Även lättare slagsmål och personer som skjuter på varandra kan finnas med i en film med 7-årsgräns. Det beror på i vilken miljö och på vilket sätt saker händer i filmen som avgör vilken åldersgräns den får.

  • Från 11 år

Får ses på bio av barn som fyllt 11 år.

Barn i 11-årsåldern brukar vara bra på att skilja på verklighet och film. Därför kan filmer med 11-årsgräns innehålla rejält spännande och hotfulla saker. Det som ofta avgör är om du kan känna igen dig i filmen och om den är berättad på ett verkligt sätt. En film som är en tydlig saga, fantasy eller med superhjältetema kan få en 11-årsgräns trots att den innehåller mycket strider och hotfulla situationer. En film som innehåller liknande saker och är realistisk så att man kan känna igen sig kan få en högre åldersgräns.

  • Från 15 år

Får ses på bio av barn som fyllt 15 år.

Grovt våld som är skildrat i detalj och mycket blodiga filmer där personer lider är sådant som kan få en 15-årsgräns. Starka hot- och skräckscener och när personer mår väldigt dåligt och kanske skadar sig själva och andra kan också finnas med. Även sexscener med våld och tvång kan göra att en film får en 15-årsgräns.

  • Vad menas med ogranskad film?

En filmdistributör, alltså den som säljer och marknadsför film, kan välja att inte låta Statens medieråd sätta en åldersgräns.

Då får filmen 15-årsgräns även om den inte innehåller något som kan vara dåligt för barn.

  • Kan man se film med högre åldersgräns med en vuxen?

Du får se en film med en högre åldersgräns om du går på bio tillsammans med en person över 18 år.

Det kan vara till exempel en förälder, en släkting eller ett äldre syskon. Ofta vet föräldrar vad du är van vid att titta på och vad du kan tycka är skrämmande.

Tillsammans med en vuxen får du som är under 7 år se filmer med 7-årsgräns, du som är 7—10 år får se film med 11-årsgräns och du som är 11—14 år får se film med 15-årsgräns.

  • Kan det vara andra åldersgränser på tv?

Många streamingtjänster, som till exempel Netflix och HBO, har åldersgränser på sina filmer och tv-serier.

Det är inte Statens medieråd som sätter de åldersgränserna utan det gör streamingtjänsterna själva. Därför kan åldersgränserna där vara annorlunda än på bio.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!