%20ima198819.jpg)
Dina rättigheter på nätet
Barn och unga har samma rättigheter på nätet som på alla andra ställen. Det kan du läsa mer om i broschyren "Med våra...
Publicerad • Uppdaterad
Barn och unga under 18 år har särskilda rättigheter just för att de är barn. Rättigheterna står i barnkonventionen som också är lag i Sverige.
Barn i Sverige har rättigheter som regleras i lagar och konventioner. Foto: Shutterstock.
Som barn har du många olika slags rättigheter, till exempel rätt att gå i skolan, rätt att ha vuxna som tar hand om dig, rätt att skyddas från våld och rätt att vara med och bestämma i frågor som rör dig som barn. Rättigheterna beskrivs både i svensk lag och i internationella konventioner från till exempel EU och FN.
En viktig konvention är FN:s barnkonvention Länk till annan webbplats..
Barnkonventionen innehåller 54 artiklar där det står vilka rättigheter barn har. Sverige skrev under (ratificerade) barnkonventionen 1989, och gjorde år 2020 även barnkonventionen till svensk lag. Det betyder att svenska staten, bland annat myndigheter som Statens medieråd, ska göra allt de kan för att rättigheterna i barnkonventionen ska bli verklighet.
Du kan läsa mer om barnkonventionen på Barnombudsmannens webbplats Länk till annan webbplats..
Statens medieråd arbetar med frågor som rör barns och ungas medieanvändning.
Därför är rättigheter på det området särskilt viktiga för oss. I barnkonventionen finns flera artiklar som har betydelse för barns medieanvändning.
Dels har barn rätt till olika ”positiva” saker, som
Dels har barn rätt att skyddas från ”negativa” saker, så som
Fyra av rättigheterna i barnkonventionen kallas grundprinciper.
I allt arbete som rör barn måste man se till att grundprinciperna följs. Grundprinciperna handlar om att
Den sista grundprincipen brukar också beskrivas som att barn har rätt till delaktighet och inflytande i frågor som rör barnet. Det är något som vi på Statens medieråd jobbar mycket med.
Barnkonventionen kom år 1989, innan internet, sociala medier, smarta telefoner och en massa andra digitala miljöer fanns.
Därför har FN:s barnrättskommitté Länk till annan webbplats. beskrivit barns rättigheter i digitala miljöer i ett särskilt dokument som kallas allmän kommentar.
Barn och unga har tagit fram en egen version av kommentaren.
I den beskriver de tre saker som de tycker är särskilt viktiga när det gäller barns och ungas rättigheter på internet:
Här finns kommentaren på svenska. Länk till annan webbplats.
EU-kommissionen har tagit fram en strategi som handlar om hur internet ska bli säkrare och tryggare för barn och unga.
Strategin kallas BIK+ (BIK står för Better Internet for Kids, som betyder "bättre internet för barn"). I den beskrivs vad stater, företag och andra ska göra för att barn ska skyddas, respekteras och ges egenmakt på internet.
Strategin innehåller tre mål som kallas pelare:
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Barn och unga har samma rättigheter på nätet som på alla andra ställen. Det kan du läsa mer om i broschyren "Med våra...
Statens medieråd arbetar på många olika sätt med barns och ungas rättigheter. Vårt uppdrag är att stärka och skydda barn...
På Statens medieråd samlar vi kunskap om barn genom forskning som handlar om barn. Vi samlar också kunskap genom att träffa...