Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Broschyr om barns rättigheter på nätet

Under Safer Internet Day den 7 februari 2023 lanserade Statens medieråd en barn- och ungdomsvänlig broschyr om barns rättigheter på nätet. Vi har översatt broschyren från originalet som tagits fram av den brittiska organisationen 5Rights Foundation.

Ny broschyr om barns rättigheter på nätet

Barn och unga har samma rättigheter i den digitala miljön som i den övriga världen – till exempel rätt att få information och rätt att uttrycka vad de tycker och rätt att skyddas från hot och våld.

Därför har FN:s barnrättskommitté tagit fram en särskild text (en så kallad allmän kommentar) om barns rättigheter i digitala miljöer. För att den allmänna kommentaren ska bli lättare att förstå har den brittiska organisationen 5Rights Foundation tagit fram en särskild version av kommentaren för barn och unga. Den heter "In our own words – childrens rights in the digital world".

Statens medieråd har översatt deras version till svenska och gjort denna broschyr (Med våra egna ord – barns rättigheter i den digitala världen). Vi hoppas att den ska göra det enklare för dig som är barn eller ung att förstå vilka rättigheter du har på nätet!

Vill du ha en utskriven broschyr? Kontakta oss via registrator@statensmedierad.se!


Ladda ned broschyren: Med våra egna ord – barns rättigheter i den digitala världen (pdf) Pdf, 1.9 MB.

Mer om barns rättigheter på nätet

  • picture in article

    Safer Internet Centre

    Statens medieråd driver, tillsammans med barnrättsorganisationen Bris, Sveriges Safer Internet Centre , SIC Sverige. Safer...

  • Deltagare under Safer Internet Day

    Safer Internet Day 2023

    Hur kan du arbeta med barnkonventionen och barns rättigheter på nätet? Nu kan du se vårt gemensamma webbinarium från Safer...