Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Här finns stöd för dig som är utsatt

Här hittar du tips på fler myndigheter och organisationer som kan ge dig information, stöd och råd om du blivit utsatt för mobbning och andra kränkningar på nätet.

Kvinna kramar flicka sedda bakifrån

Behöver du hjälp och stöd? Det finns många som arbetar för att hjälpa barn och unga som är utsatta på nätet. Foto: Shutterstock.

Har du blivit utsatt på nätet eller sett någon annan utsättas? Vill du veta hur du ska få stöd eller om du kan anmäla det som hänt?

Här kan du söka stöd och få veta hur du ska göra:

Barnombudsmannen (BO) Länk till annan webbplats. är en statlig myndighet som ska företräda barns och ungas rättigheter och intressen enligt FN:s konvention om barnets rättigheter — barnkonventionen Länk till annan webbplats..

Barnens rätt i samhället Länk till annan webbplats. (Bris) är en barnrättsorganisation som arbetar för att stötta och hjälpa utsatta barn och unga. Bris arbetar också för att förbättra barns och ungas villkor och rättigheter i samhället. Här kan du prata med en kurator via telefon, chatt eller mail.

Brottsofferguiden Länk till annan webbplats. kan du få information som är anpassad efter vilket brott du utsatts för. Här får också du råd om du vill anmäla något till polisen. I stället för att leta efter information på olika webbplatser får du allt samlat på ett och samma ställe.

jagvillveta.se Länk till annan webbplats. finns information om vad som är ett brott, hur man kan känna om man har varit med om ett brott och var man kan få hjälp. För dig under 18 år som är utsatt för brott Länk till annan webbplats. finns också information om hur en polisanmälan går till och vad som händer om det blir rättegång.

ECPAT Länk till annan webbplats. är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuellt utnyttjande av barn. Här finns ECPAT:s hotline där man kan tipsa, utan att berätta vem man är, om man vill anmäla misstänkt utnyttjande av barn. På Ditt ECPAT Länk till annan webbplats. kan du som är under 18 år få stöd och kunskap om sexuella kränkningar, bilder, hot och övergrepp. Behöver du få bort nakenbilder som spridits på internet finns hjälp att få här.

Hos Av fri vilja Länk till annan webbplats. kan du ta reda på mer om Sveriges lagar om sexualbrott. Där går det att läsa om olika brott, var det går att få hjälp och stöd, hur en polisanmälan går till och vad du kan göra om en kompis är utsatt.

Institutet för Juridik och Internet Länk till annan webbplats. är en organisation med jurister som ger hjälp och information till personer som utsatts för kränkningar på nätet. Här kan du ställa frågor om näthat och andra kränkningar på nätet och få veta vad lagen säger om det.

Forum för levande historia Länk till annan webbplats. är en myndighet med uppdrag att bland annat främja demokrati och mänskliga rättigheter. Här finns information om rasism under rubriken "Lättläst om rasism". Länk till annan webbplats.

RFSL Ungdom Länk till annan webbplats. är ungdomsförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. Här finns stöd och tips till unga hbtq-personer.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!