
Är man ansvarig för allt man lägger upp i sociala medier?
Sommaren 2022 börjar upphovsrättsdirektivet gälla, vilket innebär nya bestämmelser för plattformsföretagen. Juristen Catharina...
Publicerad • Uppdaterad
Det finns material på nätet som är tillgängligt under så kallad CC-licens. Upphovspersonen går då med på att verket får spridas fritt, så länge du talar om vem som skapat verket. Du måste skriva vem som till exempel tagit ett foto. Kolla alltid vad som gäller!
Foto: Shutterstock
Bara för att material finns på nätet betyder det inte att du fritt kan använda det.
Bilder som kommer upp när du söker på Google ägs inte av Google. Det är helt enkelt bilder som Google hittar när de söker metadata.
Om du hittar en bild vid en Google-sökning måste du undersöka vem som äger rättigheterna till bilden och de villkor som gör att du (kanske) kan använda den.
Väldigt mycket av det som skapas i form av bilder, filmer, texter med mera skyddas av upphovsrättslagen. Utgångspunkten är att den som har skapat något också har en ensamrätt till det materialet.
Det finns sådant som du kan använda lagligt utan att du först måste be om lov.
Det finns material på nätet som är tillgängligt under en licens, så kallade Creative Commons (CC-licenser) Länk till annan webbplats.. Du kan läsa mer om CC-licenser här www.creativecommons.se/om-cc/licenserna
Länk till annan webbplats..
Det är väldigt mycket material i dag som görs tillgängligt under en CC-licens. Det är en licens där upphovspersonen går med på att verket får spridas fritt, så länge upphovspersonen nämns som skapare till verket. Du måste alltså skriva vem som till exempel tagit ett foto.
Det kan så klart finnas varianter av CC-licensen.
Vissa upphovspersoner vill att verket ska spridas, men andra kräver att du inte använder det i kommersiella sammanhang, som till exempel reklam, eller att verket inte får bearbetas och förändras.
För att underlätta användningen av CC, och för att inte behöva läsa komplicerad text som beskriver hur materialet får användas (och inte) har de här symbolerna utvecklats:
Symbol 1: "Du måste ge mig erkännande." Symbol 2: "Använd gärna men tjäna inte pengar." Symbol 3: "Din version måste vara identisk med min - inga förändringar." Symbol 4: "Om jag låter dig göra förändringar, upprepa min CC-licens."
Symbolerna står i stället för text om avtalet med de villkor som behöver vara uppfyllda för att användningen av verket skall kunna falla inom licensen.
Det finns även andra licenser som tillåter att man får tillgång till upphovsrättskyddat material, och man kan (om man följer licensens villkor) även utveckla materialet.
Open access (OA), eller öppen tillgång, betyder att vetenskapliga artiklar publiceras fritt tillgängligt på nätet.
Open access tillåter vem som helst att läsa, ladda ned, kopiera, distribuera, skriva ut samt att använda texterna på ett sådant sätt att det inte bryter mot upphovsrättslagen.
Open Source — Öppen källkod eller Öppen programvara — handlar om licenser där källkod är tillgänglig att använda, läsa, ändra och sprida för den som vill.
Detta gör att programutvecklare kan använda programkod som andra har utvecklat i egna projekt utan att betala licensavgifter till kodens ägare. De kan också anpassa koden till sina användares behov utan att hindras av upphovsrätten.
Oftast kräver sådana open source-licenser att programvara, som utvecklas utifrån open source-källkod, också ska göras tillgänglig under samma open source-licens.
Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!
Sommaren 2022 börjar upphovsrättsdirektivet gälla, vilket innebär nya bestämmelser för plattformsföretagen. Juristen Catharina...
Vad kan du göra om någon delar bilder eller annat som du har upphovsrätten till? Och när har man upphovsrätten? Vi har konsulterat...
Vad ska jag göra om någon delar bilder på mig utan att fråga? Vi frågade professorn i immaterialrätt Frantzeska Papadopoulou...