Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Frågor och svar om upphovsrätt

Vad menas egentligen med upphovsrätt? Vi har samlat några frågor och svar om vad som händer när du eller någon annan skapat något unikt.

Flicka fotograferar med mobilen

När du tagit ett fotografi skapas en upphovsrätt som är din. Foto: Hans Berggren/Scandinav.

1. Vad är upphovsrätt?

Så fort du har skapat något nytt och eget alldeles själv – ritat en teckning, skrivit en låt, tagit en bild, gjort en film och liknande – uppstår en upphovsrätt. Du har rätt att bestämma över det du skapat, alltså gett upphov till.

2. Vad är ett ”verk”?

Det du har skapat kallas för ”verk”, som ett konstverk. Du bestämmer om någon annan får kopiera och kanske dela ditt verk på nätet eller sprida det i andra kanaler. Den som får ditt tillstånd att använda ditt verk måste tala om att det är du som har skapat verket.

Ingen får använda ditt verk på ett kränkande sätt. Man får inte heller ändra eller göra något konstigt med ditt verk.

3. Måste man alltid fråga innan man använder upphovsskyddade verk?

Du får kopiera skyddade verk för privat bruk, utan att fråga. Men om du vill använda någon annans verk till ditt eget arbete, till exempel klippa in någon annans film i din egen, eller klistra in någon annans text i din uppsats, måste du ha tillstånd av den som har upphovsrätten.

4. Måste man registrera sin upphovsrätt hos någon myndighet?

Nej. Skyddet uppstår i samma stund som verket skapas, hos den som skapar verket. Upphovsrätten gäller i större delen av världen.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!

  • Flicka framför staffli. 

    Vad är upphovsrätt?

    Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Det går inte att ansöka om skyddet, det uppstår...

    Juridik brott och regelverkFöräldrar Lärare och skolpersonalVideo och tv-program