Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd

Fakta: Upphovsrätt

Senast uppdaterad:

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bilder, filmer och texter får inte mångfaldigas och spridas hur som helst. Var och en som publicerar sig i massmedier, sociala medier eller i en blogg behöver känna till upphovsrättslagen och Creative commons.

Upphovsrättslagen reglerar äganderätten till ”litterära eller konstnärliga verk”. Med detta avses texter, filmer, fotografier och andra bilder, datorprogram, musik, scenkonst, byggnader och ”verk som har kommit till uttryck på något annat sätt”.

Inte utan tillstånd

Upphovsrättslagen är komplicerad, men i korta drag handlar den om att man inte får offentliggöra texter, bilder etc. som någon annan skapat utan deras tillstånd.

Man kan alltså inte utan vidare ta en bild som är upphovsrättsskyddad och lägga upp på sin blogg.

Privat bruk

Det är tillåtet att använda upphovsrättsskyddat material för privat bruk. Man får till exempel kopiera en gammal CD-skiva så att man kan lyssna på den i sin mobiltelefon, men att sprida dessa filer till andra är förbjudet.

> Läs Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verklänk till annan webbplats

Creative commons

Den upphovsman som vill tillåta spridning av texter, bilder, ljud eller andra konstnärliga verk kan använda en licens från den ideella organisationen Creative commons (CC). Med hjälp av olika sorters CC-licenser kan upphovsmannen reglera andras rätt att sprida och ändra ett verk, och att använda det i kommersiellt syfte. Alla CC-licenser är mer generösa än upphovsrättslagen

> Läs mer om Creative commons-licenserlänk till annan webbplats