Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Ger ett internationellt perspektiv i nätverket

Vi har ställt några frågor till Ellinor Hellberg, som är Svenska Unescorådets representant i MIK Sverige. Hon berättar mer om deras framtida utmaningar och arbete inom medie- och informationskunnighet.

Ellinor Hellberg, representant från Svenska Unescorådet i nätverket MIK Sverige. Foto: Privat.

Ellinor Hellberg, representant från Svenska Unescorådet i nätverket MIK Sverige. Foto: Klara Blomberg.

Hej Ellinor!

Finns det något område inom medie- och informationskunnighet som du anser vara den störta utmaningen i ert arbete just nu?

Om vi ser till det globala och det normativa arbete som Unesco utför så är den största utmaningen helt klart auktoritära länder som försöker motverka frågor med bäring på mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefriheten samt desinformation. Det är ett enormt arbete att försöka motarbeta dessa krafter och försvara det som vi i det internationella systemet kommit överens om. Sverige måste vara mycket aktiva i dessa frågor och MIK-frågorna kommer där in som ett viktigt verktyg.


Hur tror du att Svenska Unescorådet kan bidra till MIK Sverige?

Jag tror att Svenska Unescorådet kan bidra med ett internationellt perspektiv i nätverket. I FN-systemet är det Unesco som ansvarar för MIK-frågorna och organisationen gör otroligt mycket inom MIK-området. Ett medlemskap i MIK Sverige gör att vi lättare kan nå ut med information vad som är på gång på den globala arenan.


Hur kan ert medlemskap i MIK Sverige bidra till Svenska Unescorådets verksamhet?

Svenska Unescorådets roll i Sverige är att driva frågor som faller under Unescos mandat där MIK-frågorna återfinns. Vi ska fungera som en länk mellan Unescos arbete vid högkvarteret i Paris och det arbete som görs i Sverige. Denna länk mellan det nationella och det internationella arbetet vill vi ta även i MIK-frågorna, och nätverket kan ge oss mycket kunskap om vad som pågår i Sverige.


Ellinor Hellberg
Programsamordnare
Svenska Unescorådet Länk till annan webbplats.
UtbildningsdepartementetMer från Statens medieråd