Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Intensivt arbete med MIK i Europa

I juli hölls ett möte i EMIL, den europeiska organisationen Epra:s arbetsgrupp för MIK, som både Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv deltar i. Tove de Vries vid Myndigheten för press, radio och TV skriver om detta möte och om övrigt aktuellt arbete med MIK i Europa i månadens omvärldsartikel.

När vi i Norden gått på semester fortsätter arbetet inom EU åtminstone fram till augusti. I juli hölls ett möte i EMIL den europeiska organisationen Epras Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. arbetsgrupp för MIK som både Statens medieråd och Myndigheten för press, radio och tv deltar i. Sommarens möte innehöll flera tips från våra europeiska kolleger som jag tänkte dela med mig av

Utbildningsserie om mediekompetens

Vår finska systermyndighet, Kavi Länk till annan webbplats., har nyligen lanserat en utbildningsserie med temat Reflektioner om mediekompetens Länk till annan webbplats.. Den finns tillgänglig på engelska på deras webbplats och innehåller information om olika MIK-projekt som pågår runt om i världen. Det finns även möjlighet att dela med sig av egna projekt och idéer. Syftet är att få fram nya och intressanta idéer att samverka kring och att inspirera till nytänkande och öppna nya perspektiv.

Ny plattform för digitaliseringsarbete

Lite utanför MIK-området men ändå intressant är att det har skapats en plattform som ska fungera som ett nav för de som vill veta mer om digitaliseringens möjligheter inom arbete och utbildning i Sverige och Europa. Den heter Digital Skills and Jobs Coalition (DSJC) Länk till annan webbplats. och är ett EU-initiativ som samlar medlemsstater, företag, arbetsmarknadens parter, ideella organisationer och utbildningsleverantörer. Det finns även möjlighet att söka stöd till projekt. Plattformens syfte är att minska bristen på digital kompetens i Europa utifrån fyra fokusområden:

  • Digital kompetens inom utbildningskedjan (Digital skills in education)
  • Digital medarbetarkompetens (Digital skills for labour force)
  • Digital spetskompetens (Digital skills for ICT professionals)
  • Digital medborgarkompetens (Digital skills for all citizens)

För närvarande är TechSverige projektägare.

Några andra tips för er som vill ta del av arbetet som pågår runtom i Europa:

EDMO Länk till annan webbplats. har varit med i att ta fram en rapport om desinformation med fokus på Kroatien: Strengthening resilience to disinformation : the state of affairs and guidelines for action Länk till annan webbplats.

I Irland tas det fram en gemensam strategi för att minska spridningen av desinformation, läs mer om den här Länk till annan webbplats..

Från Belgien, som kommer att vara ordförande i EU första halvåret 2024, gavs en ”save the date” för European Digital & Media Literacy Conference Week. Den äga rum i Bryssel den 26 februari till den 1 mars 2024. Läs mer om konferensen här Länk till annan webbplats..

Tove de Vries
tove.devries@mprt.se
Myndigheten för press, radio och tv (MPRT)