Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd

Sett näthat? Gör så här

Senast uppdaterad:

Ensam ung flicka på brygga vid vatten.

Foto: Shutterstock

Har du sett någon utsättas för något som inte verkar vara ok? Så här kan du göra.

  • Gå in och kommentera stöttande för den som utsatts. Många vittnar om att det kan betyda mycket att någon vågar stå upp.
  • Ta kontakt och erbjud din hjälp. Om du känner den som utsatts kan du ta personlig kontakt och fråga vad du kan göra för att hjälpa till. Kanske vill personen anmäla men vet inte hur man gör?
  • Anmäl inlägget. På de flesta sociala medier finns möjligheten att rapportera inlägg som man anser inte är okej. Detta bör man alltid göra. Ju fler som anmäler, desto större tryck får sajtägaren på sig att ta bort inlägget.
  • Polisanmäl om du misstänker att ett brott begåtts. Tänk på att det inte är din uppgift att utreda om det verkligen är ett brott – det ska polisen göra.
  • Tipsa om avdelningen Jag vill ha hjälp här på No hate-sajten.
  • Om du är ung – prata med en vuxen som du litar på. Det kan vara dina föräldrar eller någon på skolan. Svåra beslut ska man inte ta själv. Du kan även ta kontakt med Bris via chatt, mejl eller telefon. Tillsammans kan ni prata om vad du kan göra.

 

Vill du lyssna till hur andra bemött hat och kränkningar på nätet? Lyssna till No hate-poddens avsnitt med Fanna Ndow Norrby, Vian Tahir, Angela Larsson, Judith Kiros och Soran Ismail om hur de hanterat hat och kränkningar på nätet.

> Till poddarna om rasism och näthat

Vill du veta mer om lag och rätt på nätet? Har du råkat ut för något online? Se och lyssna på våra voddar och poddar, där juristen ger sina bästa råd om vad som gäller i olika situationer.

> Till Hjälp på nätet - juristens bästa råd

> Till Vad gäller juridiskt på nätet - metodmaterial