Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd

Vad är en konspirationsteori?

Senast uppdaterad:

Journalisten och författaren Lisa Bjurwald leder samtalen i två avsnitt av No Hate-podden där kunskapen om konspirationsteorier fördjupas. Medverkar gör även folkbildaren Maria Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski.

Journalisten och författaren Lisa Bjurwald, folkbildaren Maria Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski diskuterar konspirationsteorier. Foto: BladhbyBladh, David Lagerlöf och Mark Kesper.

Vad är en konspirationsteori? Hur kan den få fäste? I två poddavsnitt förklaras konspirationsteorier som spänner över tid och nationsgränser, hur saga tas för verklighet och hur våldet hittar in. Till ämnet hör även en lektion i MIK för mig. 

I två poddavsnitt diskuteras ämnet konspirationsteorier under ledning av journalisten och författaren Lisa Bjurwald medan svaren levereras av folkbildaren Maria-Pia Cabero och nätforskaren Marcin de Kaminski.

Poddarna belyser bland annat varför 11 september-attackerna blivit en mytomspunnen händelse, varför skräcken för fluor resulterat i en dramatisk hälsoförsämring och hur det kommer sig att vissa folkgrupper utsätts för konspirationsteorier.

Avsnitten riktar sig till pedagoger, föräldrar och andra vuxna, med konkreta tips om hur man kan agera för att utbilda barn och unga i ämnet konspirationsteorier.

Lyssna på poddarna:

> Del 1: Lär dig känna igen en konspirationsteori (längd 45 min)

I del 1 av No Hate-podden om konspirationsteorier diskuteras det mest grundläggande: Vad är en konspirationsteori?


> Del 2: Så slår man hål på en konspirationsteori (längd 30 min)

I del 2 av No Hate-podden om konspirationsteorier fördjupas diskussionen om konspirationsteorier. Panelen besvarar frågor som: Hur slår man hål på sammansvärjningar?

Vem är det som styr oss? Övning i MIK för mig

I den digitala utbildningen MIK för mig finns även en lektion om ämnet konspirationsteorier med titeln Vem är det som styr oss? Övningens syfte är att problematisera varför människor tror på konspirationsteorier och vad det kan leda till.


> Ta del av en lektion om konspirationsteorier i MIK för mig: Vem är det som styr oss?

Mer om konspirationsteorier på gång

Under 2018 tar Statens medieråd fram ett nytt metodmaterial om modern mytbildning. Detta är en fortsättning på det pedagogiska materialet om bilders makt och propaganda.


> Läs nyheten: Statens medieråd storsatsar på material om konspirationsteorier
> Läs mer om Propaganda och bilders makt