Startsidan Statens medieråd

Tema: Upphovsrätt

Får man använda bilder och filmklipp på nätet och vem bestämmer – den som är på bilden eller den som tagit den? Här kan du ta del av lektionsmaterial, rapporter och information om upphovsrätt.

Vad innebär upphovsrätt?

Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Skyddet går inte att ansöka om utan uppstår automatiskt när verket kommer till. På Patent- och registreringsverkets webbplats hittar du svar på vanliga frågor om upphovsrätt, material för skolan och mycker mer.

Ungas attityder till upphovsrättskyddat material

Vad har ungdomar för attityder kring upphovsrättsskyddat material online? Det har Kantar-Sifo undersökt på uppdrag av Statens medieråd och Patent- och registreringsverket.

Tips till pedagoger - lektioner om upphovsrätt

Har du elever som skriver, postar bilder, delar och kommenterar på nätet? När de gör det måste de förhålla sig till lagar och regler om upphovsrätt, både sin egen och andras. Här hittar du information, tips på lektioner och övningar till klassrummet.

 • Flicka framför staffli. 

  Vad är upphovsrätt?

  Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Det går inte att ansöka om skyddet, det uppstår...

  Juridik brott och regelverk Föräldrar Lärare och skolpersonal Video och tv-program
 • Omslag till Publicistguiden

  Publicistguiden

  Hur mycket får man egentligen låna av andras texter, bilder och filmer? Hur arbetar en journalist? Publicistguiden är ett...

  Massmedia Lärare och skolpersonal Lärarhandledningar och lektionsmaterial
 • Foto uppifrån och bakifrån på två barn med varsin iPad i knät. Flickr cc-licens: Wayan Vota

  Upphovsrätt

  Här får du ett färdigt lektionspaket med ett urval av övningar på temat upphovsrätt som tillsammans tar cirka 200 - 300 minuter....

  Juridik brott och regelverk Högstadiet Lärare och skolpersonal Lärarhandledningar och lektionsmaterial

Får jag sprida memes hur som helst?

Får man verkligen skapa ett meme av en bild man hittar? Får man ens dela meme som andra delar? I Medieborgarpodden reder vi ut hur det ligger till.

MIK Sveriges Kunskapsbank

Kunskapsbanken är fylld med tips, fördjupning och material för dig som vill lära dig mer om livet på nätet. Via filtreringen kan du söka på juridik, brott och regelverk. Då hittar du mer om upphovsrätt.