Startsidan Statens medieråd

Könsnormer i bildspråket

Hur ser de bilder ut som vi möts av idag? Hur ser de bilder ut som vi själva producerar? Här hittar du ett pedagogiskt material för högstadiet och gymnasiet med fokus på könsnormer och bildanalys.

Fler material om bilder och bildanalys

För dig som vill arbeta mer med bildanalys finns fler material för elever på högstadiet och gymnasiet. Känsnormer i bildspråket är den andra delen i en serie om bilders betydelse i dagens medielandskap. Bilder och verkligheter är del tre och den första delen i serien är Propaganda och bilders makt.

Ladda ner hela materialet

Här hittar du alla delar som ingår i klassrumsmatrialet Könsnormer i bildspråket. Om du arbetar med alla delar tar det cirka 4-5 entimmeslektioner, beroende på hur snabbt dina elever arbetar och hur mycket tid ni tar till diskussioner.

Bilder och verkligheter

Vi lever i en värld där kommunikation sker oberoende av nations- och språkgränser. En bild kan ibland vara det enda gemensamma språk vi talar. Därför blir kunskap och förståelse om visuell kommunikation allt viktigare, inte minst för barn och unga i vilkas liv de visuella budskapen tar allt mer plats.

Propaganda och bilders makt

Donec id elit non mi porta gravida at eget metus. Donec ullamcorper nulla non metus auctor fringilla. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum.

MIK Sveriges Kunskapsbank

Kunskapsbanken är fylld med tips, fördjupning och material för dig som är pedagog. Via filtreringen hittar du lärarhandledningar och lektionsmaterial för olika årskurser.