Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Utsatthet ­
på nätet

Vad är näthat, hur vanligt är det och vad kan man göra åt det? Här har vi samlat stöd och verktyg till dig som är vårdnadshavare eller nära-barn-professionell.

Har du blivit utsatt?

Har du blivit utsatt på nätet eller sett någon annan utsättas? Här hittar du tips på andra myndigheter och organisationer som kan ge dig information, stöd och råd samt ta emot anmälan.

 

Inte okej – stöd till dig som vill stoppa hat och hot på nätet

I broschyren Inte okej finns information, stöd och råd till alla barn och unga som vill motverka hat och hot, utsätts eller ser någon annan utsättas. Här listas myndigheter och organisationer som kan ge information, stöd och råd samt ta emot en anmälan. Inte okej finns översatt till engelska, spanska, dari, arabiska och somali.

 

Statens medieråd ingår från 2024 i Mediemyndigheten

Statens medieråds uppdrag förs 1 januari 2024 över till Mediemyndigheten. Våra pedagogiska verktyg kommer att finnas tillgängliga på Mediemyndighetens nya webbplats efter årsskiftet.

Unga, medier och psykisk ohälsa

Det finns ett samband mellan hög medieanvändning och nedsatt psykiskt välbefinnande. Det visar våra rapporter Unga, medier & psykisk ohälsa (2020) och Unga, medier och psykisk ohälsa - Uppföljning 2020, under Covid 19-pandemin (2022). 

Vad kan man göra för att minska nätmobbning? Frågan får svar i Statens medieråds forskningsöversikt Utsatt på internet.

Barn och unga med funktionsnedsättning

Unga med intellektuell funktionsnedsättning är mer utsatta för baksidorna av livet på nätet och har svårare att utnyttja det digitala informationssamhällets möjligheter. Det visar vår undersökning Medieanvändningen bland unga med intellektuell funktionsnedsättning.

Barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) tillhör internetgenerationen på samma sätt som unga utan NPF. I undersökningen Mer, oftare och längre tid har vi fått kunskap om deras liv på nätet.

 •  Omslag till rapport med titeln Utsatt på internet. Foto: Jessica Gow/TT. Muralmålning: Unga Berättar.

  Utsatt på internet

  En internationell forskningsöversikt om nätmobbning bland barn och unga. Översikten ger en samlad bild av den internationella...

  Hälsa och välmående Juridik brott och regelverkMyndigheter och organisationer Universitet och högskolor VuxnaRapporter och undersökningar
 • Omslag Unga, medier och psykisk ohälsa

  Unga, medier och psykisk ohälsa 2022

  I denna rapport beskrivs och analyseras sambanden mellan självskattat psykiskt välbefinnande och medieanvändning bland...

  Samhälle och demokratiMyndigheter och organisationerRapporter och undersökningar

MIK Sveriges kunskapsbank

MIK Sveriges kunskapsbank är fylld med tips, fördjupning och material för dig som är pedagog, bibliotekarie, förälder, barn, tonåring eller pensionär. Här finns något för alla som vill stärka sin medie- och informationskunnighet.