Logotyp Statens medieråd
Logotyp Statens medieråd


Medieborgarpodden - för dig som vill veta mer om livet på nätet

Senast uppdaterad: 2019-07-05

Oroar du dig för hur barn och unga påverkas på nätet?
Vill du få igång samtal hemma eller i klassrummet om hur man kan avslöja falska påståenden och konspirationsteorier eller känna igen dold reklam – och i stället nyttja internets fantastiska möjligheter konstruktivt? Då är den nya Medieborgarpodden något för dig.

Nu lanserar Statens medieråd Medieborgarpodden - en podd om livet på nätet. Foto: Shutterstock

I en serie avsnitt kommer vi att borra oss ned i frågor som källkritik, hat och kränkningar på nätet, algoritmer, desinformation, skärmtid – allt för att fördjupa vår kunskap om ungas liv på nätet och vår förmåga att som vuxna guida och stötta.

Podcasten produceras och programleds inledningsvis av journalisten och mediekonsulten Mikael Zackrisson på uppdrag av Statens medieråd. Mikael Zackrisson har lång erfarenhet av medier och digitalisering.

I första avsnittet hör vi myndighetens direktör Anette Novak och processledaren Ann Wiklund berätta om medie- och informationskunnighet, MIK; vad det är och hur bristen på dessa kunskaper och färdigheter utmanar demokratin.

Ann Wiklund – som arbetat länge med digital delaktighet och livslångt lärande - har lett det regeringsuppdrag myndigheten fick 2018, med målet att stärka samverkan mellan aktörer som arbetar med att sprida medie- och informationskunnighet i Sverige.

— En konstig sak är att vi på något sätt förutsätter att man föds med förmågan att hämta in och tolka information. Att barn på något sätt automatiskt lär sig MIK, men så är det ju inte, säger Ann Wiklund.

— Att skaffa information handlar inte längre om att gå till en myndighet och begära ut ett papper, det är mycket mer komplext – och handlar om att allt från att förstå databaser till filtreringsalgoritmer. Lär vi oss inte det här riskerar våra fri- och rättigheter att urholkas, säger Anette Novak.

Några av de ämnen som kommer tas upp i podden är källkritik, vilseledande nyheter och information, hat, hot och kränkningar på nätet, relationer online, dolda kommersiella budskap, demokrati, juridik och upphovsrätt.

Lyssna på första avsnittet av Medieborgarpodden

Har du förslag, tips och synpunkter?

Hör gärna av dig till Mikael Zackrisson eller Helena Dal på Statens medieråd.

Bild med text Medieborgarpodden. 

Mer om medie- och informationskunnighet, MIK