Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Arbete mot rasism i fokus på forumträff

Under årets forumträff för myndigheter som genomför arbete inom ramarna för regeringens nationella plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott lyftes transpersoners levnadsvillkor och det historiska arvet av rasism mot samer och romer.

Personal från Forum för levande historia. Foto: Statens medieråd.

Praktikant Andrea Kamien och projektledare Mikael Öhman Almén från Forum för levande historia. Foto: Statens medieråd.

Statens medieråd driver kampanjen No Hate Speech Movement på uppdrag av regeringen och är en av de cirka 15 myndigheter som genomför arbete inom ramarna för regeringens nationella plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Berörda myndigheter bjuds kontinuerligt in till forumträffar där de får utbyta erfarenheter och ta del av kunskap från forskare, civilsamhället och experter på myndigheterna. Forum för levande historia har i uppdrag att samordna och följa upp planen.

Lyfte transpersoners levnadsvillkor

På agendan för årets forumträff den 11 september stod erfarenhetsutbyte, statusuppdatering rörande myndighetsarbete och föreläsningar. På plats fanns bland andra journalisten, författaren och folkbildaren Maja Hagerman, som redogjorde för det historiska arvet av rasism mot samer och romer utifrån rasbiologins historia i Sverige samt Ulrika Westerlund, tidigare särskild utredare av ”Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner”, som berättade om transpersoners levnadsvillkor och behov av reformer.

Några dagar tidigare kom beskedet att regeringen stärker den nationella planen mot rasism och hatbrott med 10 miljoner kronor per år från och med 2020. Pengarna ska bland annat gå till förebyggande arbete inom skolan. Det kan även handla om att ge ökat stöd till civilsamhället.

– Vi har en plan mot rasism som bland annat handlar om kunskapsinsatser, det kan exempelvis vara utbildningsinsatser i skolor, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) till TT.

> Här kan du läsa mer om regeringens nationella plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott Länk till annan webbplats.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!