Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Arbete mot rasism intog scenen

Hur kan det offentliga motverka rasism? Forum för levande historias arrangerade en heldagskonferens på temat där Statens medieråd deltog under punkten "Kunskap som redskap för att motverka rasism”.

Mikrofon framför oskarp scen. Foto: Shutterstock.

Foto: Shutterstock

Den femte december anordnade myndigheten Forum för levande historia en konferens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för offentliganställda om arbete mot rasism. Konferensen var fullbokad med 240 personer i publiken och Statens medieråd på plats i panelen under rubriken ”Kunskap som redskap för att motverka rasism”.

I samtalet deltog myndighetsföreträdare med erfarenhet av att förmedla kunskap kring rasism till såväl allmänhet som yrkesverksamma. Deltog gjorde Ida Lithell från Statens medieråd, Johan Lilly Gyberg från Skolverket, Caroline Källner från Forum för levande historia och Hasnain Govani från Myndigheten för stöd till trossamfund (SST). Moderator för samtalet var journalisten Anna-Lena Lodenius.

— Vårt viktigaste budskap var att förmedla de behov vi ser hos våra målgrupper och att höja kännedomen om det fördjupande material vi har på området, säger Ida Lithell, projektledare för No Hate Speech Movement.

Samordna nationella planen mot rasism

Syftet med konferensen var att ge grundläggande kunskap om rasism och exempel på det arbete som utförs i offentlig sektor för att förebygga och motverka rasism.

Forum för levande historia har regerings uppdrag att samordna den nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott samt att fortbilda yrkesverksamma i offentlig sektor i frågor om rasism.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!