Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

EU planerar åtgärder för att stoppa övergreppsmaterial på barn

Mängden av material som visar övergrepp på barn har ökat stort på internet. En majoritet av sajterna med den typen av innehåll hör till europeiska servrar. Nu vill EU-kommissionen skapa nya åtgärder för att förhindra den här typen av brottslighet.

Ylva Johansson ger ett tal framför EU-flaggan.

Ylva Johansson, EU-komissonen. Foto: Xavier Lejeune / Copyright: EU-komissionen

— De senaste 10 åren har antalet fall av övergrepp mot barn ökat exponentiellt i världen. Från en miljon fall av sexuella övergrepp år 2010, till 17 miljoner år 2019, sa EU-kommissionär Ylva Johansson under ett tal på webbinariet Preventing and combating child sexual abuse & exploitation: towards an EU response.

— Samtidigt i Europa har anmälningar om material som visar sexuella övergrepp på barn ökat från 23 000 till 80 000, sa Ylva Johansson.

I Europa

Enligt henne ligger nästan 90 procent av sajterna för övergreppsmaterial på europeiska servrar, i synnerhet i Nederländerna.

Därför vill EU-kommissionen se gemsamma åtgärder inom unionen för att förhindra övergrepp på barn och spridning av övergreppsmatieral. Under sitt tal nämnde Ylva Johansson att hon snart kommer presentera EU-kommissionens plan för att stoppa sexuellt utnyttjande av barn. Bland de planerade åtgärderna finns:

  • Specialiserade polisstyrkor och team som arbetar med att identifiera offren i varje medlemsstat.
  • Ett EU-center för att förhindra utnyttjande och exploatering av barn, liknande US National Centre for Missing and Exploited Children, Canadian Centre for Child Protection och Australian Center to Counter Child Exploitation.
  • En specialgrupp av bland annat forskare för att undersöka hur krypterat material ska kunna dekrypteras och granskas.

Länkar

> Hela talet går att läsa på EU-komissionens sajt Länk till annan webbplats.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!