Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Europeiska kampanjveckan: All Digital Week igång

I EU-kommissionens undersökning ”Attitutes towards the impact of digitalisation on daily lives” som precis publicerats svarade sammanlagt 63 i Sverige att de stöter på nyheter eller uppgifter som inte stämmer med verkligheten eller är falsk dagligen, nästan dagligen eller minst en gång i veckan. ALL DIGITAL WEEK 23–29 mars 2020.

I år har kampanjveckan All Digital Week bland annat som huvudtema att ”förespråka mediekunnighet och kritiskt tänkande”.

Just nu pågår denna kampanj för aktörer i Europa som arbetar för att öka den digitala delaktigheten. Förra året engagerades över 2500 organisationer i 31 länder och erbjöd över 3600 utbildningstillfällen till 130 000 deltagare.

Kvinna med headset

Foto: All Digital Week.

Vårt systernätverk Digidel är nationell samordnare för All Digital Week i Sverige. Digidelnätverket arbetar för att öka den digitala delaktigheten och tillgängligheten till digitala tjänster i hela landet.

– I vanliga fall är kampanjveckan en chans att visa olika metoder för att sprida digital medvetenhet och höja digital kompetens. Många bibliotek har även praktisk handledning i digitala tjänster och prylar. I år får vi istället lyfta digitala resurser och webbinarier. Det är också bra! Men utmaningen nu är så klart att nå de som inte redan har tagit ett kliv in i det digitala, säger Terese Raymond, nationell samordnare på Digidel.

Under veckan sker en del fysiska aktiviteter, men även flera digitala. 26 mars, kl. 11.00 kan du ta del av Upskill Digitals 45 minuters webbinaium: Coronavirus and managing remote teams effectively. Har du inte tid då kan du ta del av expertis inom olika ämnen på CONNECT Universitys playlist, som innehåller föreläsningar om bland annat cybersäkerhet, desinformation, artificiell intelligens och virtual reality.

Digiteket inledde veckan med att lansera den aktuella utbildningen Coronainfodemin – Ett lackmustest på din motståndskraft mot falsk information: Coronarelaterade resurser som lyfter frågor om digital säkerhet, integritetsfrågor och källkritik.

Uppskjutet arrangemang

I vårt senaste nyhetsbrev tipsade vi om en annan europeisk kampanjvecka European Media Literacy Week Länk till annan webbplats.. Dessvärre har denna blivit inställd som en försiktighetsåtgärd mot bakgrund av COVID-19. Nytt datum för kampanjen är för närvarade inte publicerat.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!