Startsidan Statens medieråd
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad • Uppdaterad

Flickor mer utsatta än pojkar på nätet

Måndagen den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Statens medieråd uppmärksammar dagen genom att lyfta resultat från våra senaste undersökningar om ungas situation, mående och medievanor. Undersökningarna visar att flickor mår sämre och är mer utsatta på nätet än pojkar.

Barn med hörlurar framför dator.

Foto: Jessica Gow/TT.

Rapporterna visar att:

  • Kön är den starkaste faktorn för nedsatt psykiskt välbefinnande i tonåren. 39 procent av flickorna anger att de har nedsatt psykiskt välbefinnande, för pojkarna är siffran 13 procent.
  • Gruppen som i störst utsträckning lider av nedsatt psykiskt välbefinnande i tonåren är flickor med psykiska funktionsnedsättningar: 71 procent.
  • 30 procent av flickor i åldern 13–18 med någon psykisk funktionsnedsättning svarar att de utsatts för elakheter och mobbning på nätet eller mobilen. Motsvarande siffra bland pojkar utan psykisk funktionsnedsättning är 15 procent.
  • 65 procent av flickor mellan 13–16 med någon psykisk funktionsnedsättning svarar ja på frågan om någon du inte känner har bett dig skicka bilder på dig själv där du är lättklädd eller naken. Detta kan jämföras med 2 procent av pojkarna utan psykisk funktionsnedsättning.
  • 24 procent av de unga med intellektuell funktionsnedsättning uppger att de råkat ut för att någon varit dum mot dem i mobilen eller via nätet. Siffran för riksgenomsnittet är 11 procent. I båda grupperna är flickor mer utsatta än pojkar.

— Resultaten i våra undersökningar visar att både pojkar och flickor med psykiska funktionsnedsättningar är mer utsatta på nätet än andra barn. Flickor med psykiska funktionsnedsättningar utmärker sig genom att också ha sämre psykiskt välbefinnande än andra barn. Tonårsflickor med psykiska funktionsnedsättningar är både mer utsatta på nätet och mår psykiskt sämre och det är ingen orimlig tanke att det hör ihop, säger Yvonne Andersson, analytiker på Statens medieråd.

Fakta

Uppgifterna i artikeln är hämtade från rapporten:
> Unga, medier och psykisk ohälsa Pdf, 3.4 MB.

Mer från Statens medieråd

Statens medieråd verkar för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Här får du några fler lästips!